2024. május 13., hétfő
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Philipsen-dupla

Délnyugat-Franciaországban kanyargott tovább tegnap a Tour de France mezőnye, amely az eseménydús első három nap után roppant passzív volt, hiszen szokatlan módon közel száz kilométeren keresztül senki sem ment el szökésbe. Ennek fő oka az volt, hogy a nogarói autóverseny-pályára berajzolt célnál mindenki mezőnyhajrára számított, így az elmenésnek gyakorlatilag semmi esélye sem volt. Bő nyolcvannal a vége előtt azért két francia, Benoît Cosnefroy és Anthony Delaplace bepróbálkozott, de legfeljebb percre szakadtak el, és hamar be is darálták őket. A befutót aztán több bukás is felzaklatta, a hajrában pedig ismét tökéletes felvezetést kapott Mathieu van der Poeltól Jasper Philipsen, aki befejezte a munkát.

Jasper Philipsen (balról) két nap alatt második szakaszát nyerte (Fotó: Eurosport)

Jasper Philipsen (balról) két nap alatt második szakaszát nyerte (Fotó: Eurosport)

Túl van a féltávon a kilencszakaszos női Giro d’Italia, amelyen a magyar bajnok Vas Blanka is szerepel. Az ötödik szakasz után a veterán holland Annemiek van Vleuten áll az összetett első helyén kényelmes előnnyel. Az első nap egyéni időfutamát a borzalmas, viharos időjárás miatt neutralizálták, másnap pedig Van Vleuten szólógyőzelemmel állt élre. A következő két napon Lorena Wiebes és Elisa Longo Borghini osztozott, utóbbin Van Vleuten is a győztes szökés tagja volt, így növelte vezetését. Tegnap Antonia Niedermaier volt a leggyorsabb, Van Vleuten pedig csak 9 másodperccel maradt le, míg a mezőny többi része perc fölött kapott, így a holland már bő 2 perces előnnyel gazdálkodik. Vas Blanka sorrendben 55., 52., 42. és 20. helyeket hozott az etapokról, összetettben a 32. helyről vágott neki a mai távnak.

Tour de France, 4. szakasz (Dax–Nogaro, 181,8 km): Jasper Philipsen 4:25:28 óra, Caleb Ewan, Phil Bauhaus, Bryan Coquard, Mark Cavendish a. i. stb. Az összetett állása: Adam Yates 18:18:01 óra, Tadej Pogačar +6 mp, Simon Yates a. i., Victor Lafay +12, Wout van Aert +16, Jonas Vingegaard +17 mp stb.

Nyitókép: Jasper Philipsen (balról) két nap alatt második szakaszát nyerte (Fotó: Eurosport)