2024. május 9., csütörtök
ATLÉTIKA – BUDAPEST

Átadták a Nemzeti Atlétikai Központ és Szabadidőparkot

Ünnepélyes parkavatással, szórakoztató programokkal, futóversenyekkel és különböző sportaktivitásokkal szombat délelőtt hivatalosan is megnyitották Budapesten a Nemzeti Atlétikai Központ és Szabadidőparkot, amely augusztus 19. és 27. között a szabadtéri atlétikai világbajnokság helyszíne lesz. A felszólalók közül Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a vb kormánybiztosa kiemelte: néhány évvel ezelőtt nehéz volt elképzelni, hogy egy szennyezett ipari terület helyén Közép-Kelet-Európa legnagyobb és legmodernebb sportlétesítménye épül fel. „A sportok királynője megkapta a koronáját” – jelentette ki az államtitkár, majd köszönetet mondott Ferencz Marcel tervezőnek, a kivitelező konzorciumnak és a megvalósításban részt vevő dolgozóknak. Emlékeztetett, hogy az augusztusi világbajnokágra több mint kétszáz ország kétezer versenyzője nevezett, és száz országból százezer szurkoló érkezik majd. Arra biztatta a magyar embereket, hogy vegyék birtokba a 10,5 hektáros sportparkot, és sportoljanak benne minél többet.

Impozáns környezetben impozáns épület (Fotó: MTI)

Impozáns környezetben impozáns épület (Fotó: MTI)

Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy szándékosan nem hagyományos, „öltönyös átadót”, hanem egész napos fesztivált akartak szervezni a családok és az amatőr sportolók számára. Hozzátette: szombaton 100 méteren, valamint 2,3 és 4,5 kilométeres távon rendeztek futóversenyeket azon a Mondo-borítású pályán, amelyen majd a világsztárok is versenyezni fognak.

A szervezők tájékoztatása szerint tizenötezren vettek részt a megnyitó programjain. Több mint ötezren neveztek a futóversenyekre, amelyek különböző távokon haladtak a szabadidőpark területén, a befutó pedig a stadion versenypályáján volt. Kétezren a különleges épületre is kíváncsiak voltak, és szervezett bejárásokon ismerhették meg az új atlétikai létesítményt.

Nyitókép: Impozáns környezetben impozáns épület (Fotó: MTI)