2024. április 30., kedd
RÖPLABDA

Szerbia megvédte címét!

Női röplabdában Szerbia továbbra is uralja a mezőnyt. A válogatott vasárnap este Ankarában döntőnek minden tekintetben beillő, ötjátszmás drámai meccsen legyőzte (3:2) a vendéglátó Törökországot, és megvédte a két évvel korábban nyert titulusát. 2006 óta, amikor a szerb válogatott nagy meglepetésre harmadik lett a vb-n, öt Eb-, két vb- és egy olimpiai érem a mérleg, a nyolcból pedig négy arany- és két-két ezüst- és bronzérem került a gyűjteménybe.

A döntőben jól kezdett a szerb csapat, ám az első játszma második részében Törökország került fölénybe. Következett két megnyert játszma a címvédő részéről, majd a negyedikben Szerbia ismét leadta a kezdeti előny. A rövidítésben a török lányok 8:6-ra és 11:9-re vezettek, végül a hajrá Szerbiáé lett. A torna legjobb játékosának – akárcsak két évvel ezelőtt és a tavalyi világbajnokságon – Tijana Boškovićot választották meg.

Az ország elöljárói természetesen mind gratuláltak a nagyszerű eredményhez, Vladimir Batez tartományi ifjúsági és sporttitkár hangsúlyozta, zsinórban három aranyat szerezni – a két kontinensbajnokság mellett a lányok tavaly a vb-t is megnyerték – párját ritkító teljesítmény, s hasonló eredményt kíván a csapatnak a tokiói olimpián is.

Röplabdában tovább tart a gazdag nyár végi és ősz eleji nemzetközi műsor. Csütörtökön kezdődik a belga, francia, holland és szlovén közös rendezésű 31. férfi Eb, szombaton pedig Japánban a 12. női világkupa rajtol, mindkettő Szerbia részvételével.