2024. április 30., kedd
VERMES LAJOS-EMLÉKÉREM

Štefanek és a teniszezők

A Szabadkai Szabadegyetemen 15. alkalommal osztották ki a Vermes Lajos-emlékérmeket az elmúlt évben legjobb teljesítményt nyújtott sportolóknak és egyesületeknek. A 30 tagú, sportújságírókból, edzőkből és sportmunkásokból álló bírálóbizottság döntése értelmében az első helyet az aktív versenyzéstől év végén visszavonult birkózó, Davor Štefanek szerezte meg, aki ötödik alkalommal érdemelte ki az elismerést. A második helyen Juhász Krisztián teniszező, a harmadikon pedig Violeta Slović, a Spartacus Női Labdarúgóklub csapatkapitánya végzett. Külön elismerést Priboj István (veterán úszó) és Saghmeister Gábor (motorversenyző) vehetett át, az év legkimagaslóbb teljesítményéért járó Luka Andrašić-díjat pedig Danilo Dulić, a Spartacus úszója érdemelte ki. A legjobb csapatnak járó elismerést Demeter László, a Spartacus Teniszklub edzője vehette át dr. Pásztor Bálinttól, a szabadkai városi képviselő-testület elnökétől.

Dr. Pásztor Bálint emlékeztette a jelenlévőket arra, mi mindent tett Vermes a városért, gratulált a díjazottaknak, és sok sikert kívánt nekik további pályafutásukat illetően. „Nagy tisztelője vagyok Vermes Lajos személyének és életművének, hiszen ő mindenki más előtt járt, nemcsak a mi városunkban vagy régiónkban, hanem az egész világon. Az újkori olimpiai játékok előtt tizenhat évvel olimpiát szervezett Palicson, ami ma szinte felfoghatatlanul hatalmas teljesítmény volt. Szabadkának nem lett volna villamosjárata a várostól Palicsig Vermes Lajos és a palicsi olimpiai játékok nélkül, ahogy a Palicson épült épületek, amelyeket mindannyian szeretünk, és a települést felismerhetővé tették, Vermes és az olimpia érdeme” – mondta egyebek között Pásztor.

Vermes Mihály, Vermes Lajos unokája a nagyapja életútját, életének főbb állomásait ismertette. Gratulált az emlékérmet kapott sportolóknak, további sikereket kívánt nekik, külön kiemelve Nikola Stantić fő szervezőt, akinek köszönhetően minden évben megemlékeznek Vermes Lajosról.