2024. május 20., hétfő
A MAGYAR SPORT NAPJA

Kiemelkedő teljesítmények jutalma

Május 6-a a magyar sport napja, annak emlékére, hogy a Magyar Athletikai Club (MAC) 149 éve ezen a napon rendezte meg az első szabadtéri sportviadalt, amelyen atlétikai és ökölvívő számokban mérték össze tudásukat a sportolók. A jeles nap alkalmából Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Schmidt Gábor helyettes államtitkár, valamint Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke a Puskás Arénában rendezett nemzetközi sportdiplomáciai konferencia keretében összesen 15 díjat, illetve 8 miniszteri elsimerést osztott ki. Legjelentősebb, Csik Ferenc-díjat kapott Imre Géza és felesége, Kökény Beatrix, valamint Kammerer Zoltán. Imre olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok párbajtőröző sportolói pályafutásával és sportigazgatóként a Budapesti Honvéd Sportegyesületnél végzett kifogástalan és magas színvonalú munkájával érdemelte ki az elismerést. Felesége, a szintén ötkarikás és vb-ezüstérmes Kökény kiemelkedő sportolói eredményei és az FTC kézilabda-szakosztályának sportigazgatójaként végzett sportvezetői tevékenysége elismeréseként kapta a díjat.

A háromszoros olimpiai arany- és egyszeres ezüstérmes, világbajnok Kammerert, Göd polgármesterét a kajak-kenu sportágban elért kiemelkedő sporteredményeiért tüntették ki. Bay Béla-díjat vehetett át többek között Selmeci Attila, a Magyar Úszószövetség szakmai alelnöke, az olimpiai bajnok Milák Kristóf korábbi mestere, Csoma Ferenc, a Magyar Edzők Társasága kiemelt edzői programjának atléta- és öttusaedzője, valamint Kelemen Zoltán tornász szakedző, a Budapesti Honvéd Sportegyesület szakosztály-igazgatója.

A sportdiplomáciai konferencia keretében, a díjátadó előtt Schmidt Ádám és Schmidt Gábor sportvezetői tájékoztatót tartott a magyar sportirányítás elmúlt időszakának legfontosabb történéseiről. Ebben az államtitkár többek között bejelentette, hogy az olimpiai kvóta mellett a paralimpiai kvóta után is jutalom jár, és minden megszerzett paralimpiai kvótáért 2,5 millió forint támogatást kap az érintett sportági szakszövetség.

A magyar sport napját 2000 óta ünneplik Magyarországon. A Szabadság téren, a hajdani első európai szabadtéri atlétikai verseny színhelyén emlékművet emeltek ebből az alkalomból. Az Országgyűlés 2017. december 12-én 177 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el azt az ötpárti határozati javaslatot, amely a Magyar Athletikai Club által Budapesten 1875-ben megrendezett első szabadtéri sportverseny évfordulóját, május 6-át a magyar sport napjává, a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Club 1970-ben történt megalakulásának napját, február 22-ét a magyar parasport napjává, a Siketek Sportklub 1912-es alapítását, június 2-át a magyar siketsport napjává, szeptember utolsó péntekét pedig a magyar diáksport napjává nyilvánítja.

 

Nyitókép: A díjazottak és a díjátadók (Fotó: MTI)