2024. május 9., csütörtök
ATLÉTIKA

Gardašević győzelme

A hétvégén Madridban lezárult a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) arany kategóriás fedett pályás sorozata. A női távolugróknál Milica Gardašević 6,64 méteres kísérletével ugyan csak a második helyen végzett az őt mindössze egy centiméterrel megelőző román Florentina Costina Iusco mögött Spanyolországban, ám összetettbeli elsőségéhez ez is elegendő volt. Gardašević az első szerb atléta, aki megnyerte a hét állomásból álló sorozatot. A magyarok közül Kozák Luca és Lesti Diána állt rajthoz Madridban, előbbi 60 méter gáton, utóbbi pedig távolugrásban lett hatodik.

Az összetett győztesek, férfiak, 60 m: Jeremiah Azu (Nagy-Britannia). 800 m: Catalin Tecuceanu (Olaszország). 3000 m: Selemon Barega (Etiópia). Rúdugrás: Piotr Lisek (Lengyelország). Hármasugrás: Yasser Mohammed Triki (Algéria). Súlylökés: Tom Walsh (Új-Zéland).

Nők, 400 m: Lieke Klaver (Hollandia). 1500 m: Freweyni Hailu (Etiópia). 60 m gát: Devynne Charlton (Bahamák). Magasugrás: Urtė Baikštytė (Litvánia). Távolugrás: Milica Gardašević.

TINIVILÁGCSÚCS ÉS -IDÉNYLEGJOBB
Szombaton az Arkansas állambeli Fayetteville-ben rendezett egyetemi bajnokságon a kanadai Christopher Morales Williams megdöntötte a 400 méter fedett pályás világcsúcsát. A mindössze 19 éves tinédzser szenzációs idővel, 44,49 másodperces eredménnyel ért célba, és javította meg az olimpiai és világbajnok Kerron Clement 2005-ben felállított 44,57-es rekordját. Érdekesség, hogy az amerikai ugyanezen a pályán futott világcsúcsot.

Max Dehning 19 éves német gerelyhajító vasárnap 90,20 méteres dobással nyitotta az idényt Halléban, ezzel 11 métert javított egyéni legjobbján. A nemzetközi szövetség eredményközlő oldala szerint az U20-as világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes német dobóatléta ezzel nemcsak az Eb, hanem a párizsi olimpiai szintjét (85,50) is teljesítette idei első versenyén, a német téli dobóbajnokságon. A még tinédzserkorú Dehning az első a világon, aki 2024-ben 90 méter fölé jutott, valamint minden idők hatodik legjobb eredményét érte el a német gerelyhajítók közül.