2024. május 9., csütörtök
VÍZILABDA – EURÓPA-BAJNOKSÁG

Olaszország a bronzérmes

Az olasz válogatott öt góllal megverte Magyarországot a zágrábi Európa-bajnokság bronzmérkőzésén, így Alessandro Campagna gárdája végzett a harmadik helyen. Varga Zsolt együttese a helyosztón meg sem közelítette az eddig mutatott színvonalat, az olaszok már az első negyed során jelentős előnyre (4:1) tettek szert. A második játékrész végén valamelyest kigyenlítődött a játék, az eredmény azonban nem ezt tükrözte, a nagyszünetre Vargáék tetemes hátrányba (8:3) kerültek. A fiatalok közül Vigvári Vince és Tátrai Dávid ezúttal is ügyes megoldásokkal és szép gólokkal tűnt ki a mezőnyből, a taljánok viszont sokkal felkészültebb és összeszokottabb gárda benyomását keltették. A harmadik felvonásban Burián Gergely is felíratkozott a góllövőlistára, a rivális azonban ellentmondást nem tűrően érvényesítette akaratát – Fondelli és Di Somma elöl, Del Lungo hátul nyújtott klasszis teljesítményt. Az utolsó negyed előtt már hattal ment Olaszország (10:4), a meccs érdemi része eldőlt, a záróetapban már csak a becsületéért küzdött a magyar gárda, ám a többiek továbbra sem tudtak felnőni az ifjabb Vigvári mellé. A magyar szövetségi kapitány a vereség ellenére elégedett lehet tanítványaival, a torna előtt kitűzött célt (bent maradni az első divízióban, azaz a legjobb nyolc között végezni) nem csak teljesítették, de bőven túlszárnyalták az ifjoncok.

Szerbia végül a hetedikként zárt miután a helyosztón fölényesen megverte a románokat, Dušan Mandić és Đorđe Lazić egyaránt 4-4 gólt lőtt. A csapatnak komolyan össze kell kapnia magát, ha olimpiai kvótát szeretne szerezni, erre a legközelebb (és egyben utoljára) a február eleji, dohai világbajnokságon lesz lehetőségük Uroš Stevanovićéknak.

Eredmények, a 3. helyért: Olaszország–Magyarország 12:7. A 7. helyért: Szerbia–Románia 18:7. A 9. helyért: Franciaország–Grúzia 12:6. A 11. helyért: Hollandia–Németország 16:10.

Nyitókép: Vigvári Vince (labdával) fiatal kora ellenére alapemberré nőtte ki magát ezen az Eb-n, fotó: MTI