2024. május 9., csütörtök
VÍZILABDA – EURÓPA-BAJNOKSÁG

Nem lesz magyar kvóta Eindhovenben

A magyar női válogatott egy góllal kikapott Olaszországtól az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, így a Mihók Attila és Cseh Sándor vezette együttes nemcsak a kontinenstorna dobogójáról marad le biztosan, de párizsi kvótát sem szerez Hollandiában. A lányok játéka nem javult a csoportmeccsekhez képest, Garda Krisztinán, Leimeter Dórán és Vályi Vandán kívül ezúttal senki sem tudott felnőni a feladathoz.

A csapat korábbi húzóemberei, Keszthelyi Rita és Szilágyi Dorottya az előző találkozókhoz hasonlóan kedd este is formán kívül játszottak, de Magyari Alda sem hozta a tőle megszokott bravúrokat. A gárdából hiányzott a horvátok ellen szemsérülést szenvedő Kurucz-Gurisatti Gréta, ami további hátrányt jelentett az együttesnek. A játékvezetőkkel mindig kritikus Mihóknak a bíráskodásra egy szava sem lehetett, a sporik minden esélyt megadtak csapatának. Keszthelyiék pontosan kétszer annyi előnyt kaptak az első három negyed során, mint a rivális, ám ezek több mint fele kimaradt, az olaszok viszont nagyon jól gazdálkodtak a fórjaikkal – a magyarok 12/5-ös, Roberta Bianconiék pedig 6/4-es mutatóval zárták az első 24 percet…

A nemzeti együttes a 2022-es spliti kontinenstornán az ötödik helyen végzett, mint később kiderült, a botlás az akkori edző, Bíró Attila állásába került, ám egyelőre úgy tűnik, az olimpiát megelőző kapitánycsere nem hozta meg a remélt fordulatot. A magyarok legjobb esetben ezúttal is csak ötödikek lehetnek, legközelebb pedig a februári világbajnokságon lesz alkalmuk megváltani az ötkarikás vízumot – Dohában további két kvóta talál gazdára, amire papírforma szerint három csapat pályázik majd. Az eindhoveni elődöntőben spanyol–görög és holland–olasz párharcokat rendeznek, kvótát a görög vagy az olasz válogatott szerez majd.

A férfiaknál Szerbia a várakozásoknak megfelelően a Málta elleni fölényes győzelemmel zárta a csoportkört, szerda este pedig a franciákkal játszott a nyolcaddöntőben.

Eredmények, férfiak, 3. (utolsó) forduló, C csoport: Németország–Izrael 14:8, Szerbia–Málta 21:4. A végeredmény: 1. Szerbia 9, 2. Németország 6, 3. Málta 3, 4. Izrael 0 pont. D csoport: Szlovákia–Románia 7:8, Hollandia–Szlovénia 23:7. A végeredmény: 1. Románia 9, 2. Hollandia 6, 3. Szlovákia 3, 4. Szlovénia 0 pont. Nők, nyolcaddöntő: Spanyolország–Horvátország 17:6, Hollandia–Nagy-Britannia 25:6, Görögország–Franciaország 15:7, Olaszország–Magyarország 12:11.

 

Nyitókép: Valami hiányzik a magyar csapatból Eindhovenben… (Fotó: MTI)