2024. május 8., szerda

Kós nagy formában, de kihagyja a vb-t

Habár a magyarok világbajnoka, Kós Hubert a közelmúltban legyőzte a világcsúcstartó Léon Marchand-t 400 méteres vegyesúszásban az egyesült államokbeli Greensboróban, mégsem utazik el a világbajnokságra, mert készül az olimpiára. A 20 éves világ- és Európa-bajnok az államokban egy meghívásos versenyen – amelyet 25 yardos medencében rendeznek – egyéni csúcsot döntött 200 és 400 vegyesen is. 200 yardon 1:39,26-tal megnyerte a számot, majd Marchand-t megelőzve nyerte meg a 400 yardot is, és 3:35,82-es ideje a hatodik leggyorsabb úszás yardos medencében. Ezt követően megnyerte a 100 hátat is 44,37 másodperccel.
Dohában viszont nem indul, hanem megszakítás nélkül az Egyesült Államokban készül majd Párizsra.

„Ez nekünk egyáltalán nem fér bele a felkészülésünkbe” – mondta, és hozzátette, megkérdezte edzőjétől, Bob Bowmantől, hogy mennek-e a vb-re, és azt a választ kapta, hogy biztosan nem. Kós az edzéseket illetően elmondta, mindig a vegyesúszásra készülnek, mind a négy úszásnemet ugyanolyan jól készítik, mint a többit, de „nyilván most a hátúszáson van a legnagyobb hangsúly”. Hubert a jövő héten 50 méteres medencében a US Openen úszik, amelyre magyar úszók is érkeznek, azután nagyobb szünet következik, két hónapig nem lesz versenye. A párizsi programja még képlékeny, de azért látszik már, hogy várhatóan mit úszhat majd, és mit nem. „A 200 hátat nem engedhetem el, szerintem azon fixen indulnom kell. Van egy 400 vegyes – 100 hát, ami ütközik egymással. Lesz egy 200 pillangó – 200 hát – 200 vegyes ütközés, szerintem a 200 pillangót és 200 vegyest sem úszhatom, de a 100 pillangó meg a saját napján van, amikor lemegy a 200 hát, akkor kezdődik a 100 pillangó, szóval akár még azt is le tudom úszni” – mondta.

Ide tartozó hír, hogy az amerikaiakat sem nagyon érdekli a világbajnokság, hiszen „mindössze” 18 versenyzővel képviselteti magát a sportági nagyhatalom februárban Dohában. Viszonyításképpen, az amerikaiak júliusban több mint 50 versenyzővel vettek részt a fukuokai világbajnokság medencés viadalán, melyet 7 arany-, 20 ezüst- és 11 bronzéremmel zártak.

BUDAPESTEN A 2024-ES RÖVIDPÁLYÁS VB

December 10. és 15. között rendezik 2024-ben a budapesti rövid pályás úszó-világbajnokságot. Sportágtörténeti esemény előtt áll a magyar főváros, mivel Budapest lesz az első város, amely a hat szakágat felvonultató vizes vb-t, rövid pályás úszó-vb-t és juniorúszó-világbajnokságot is rendezett. A 2010 óta rendre az év végére időzített hatnapos rendezvény a WA második legfontosabb viadala a „nagy” vb után. Huszain al-Muszallam, a WA elnöke azt hangsúlyozta, hogy a magyar főváros rendszeresen a legmagasabb színvonalon rendezte meg az úszóviadalokat, azaz tökéletes záróakkordja lesz a világbajnokság a 2024-es esztendőnek, amely „oly sok nagyszerű élményt ígér”.

BOGI PÁRIZSBAN BÚCSÚZNA

Jövő nyáron, a párizsi olimpián zárná le pályafutását Kapás Boglárka világ- és Európa-bajnok úszó. A 30 éves magyar versenyző elmondta, úgy érzi, kijött abból a gödörből, amelybe a tokiói olimpiát követően került, a világkupa-sorozat és a rövid pályás országos bajnokság pedig önbizalmat adott neki, mentálisan rátalált a jó útra. „Egyre jobban mennek az edzések, jó erőben vagyok, most úgy érzem, el tudok menni Párizsig” – fogalmazott a 2016-os riói játékokon bronzérmes úszó. Kapás a december 13. és 16. között Győrben sorra kerülő viadalon szeretné teljesíteni az olimpiai szintidőt fő számában, 200 méter pillangón, illetve 400 méter vegyesen is célba veszi az ötkarikás szereplést. Hozzátette, nagyon szeretne utóbbi számban is rajthoz állni, az ugyanis jó bemelegítés lenne számára az olimpián. „A párizsi olimpiára pályafutásom lezárásaként tekintek, utána maximum egy évig még levezető jelleggel úsznék, de már nem olyan színvonalon, mint most” – jelentette ki Bogi.