2024. május 16., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE HONGRIE

Csákvárról a Kékestetőig

Bemutatták a legrangosabb magyarországi kerékpáros-viadal, a május 11. és 15. között rendezendő Tour de Hongrie útvonalát, amely idén Csákvárról rajtol és a Kékestetőn ér véget. A nyitóetapot Csákvár és Székesfehérvár között rendezik közel 200 kilométeres távon, majd egy teljesen sík szakasz következik Karcagtól Hajdúszoboszlóig. A harmadik etap Sárospatakról indul és Nyíregyházán ér véget, a negyediknek pedig a rajt- és célvárosa is Kazincbarcika lesz. A Miskolcról induló zárószakasz a királyetap, melynek befutója a Kékestetőn lesz.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hangsúlyozta: azok a települések, amelyeket a viadal érint, megmutathatják hagyományaikat, kultúrájukat, így minden város szeretne a részese lenni egy ilyen eseménynek. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta, a május 6-án kezdődő Giro d’Italia magyarországi nagy rajtjával is összehangolták a Tour de Hongrie-t. „Az egész országot átfogja majd idén a két kerékpárosverseny.” Eisenkrammer Károly fő szervező kiemelte: a versenyzőkhöz a járványhelyzet miatt idén sem lehet közel menni, a célterületeken lesznek lezárt részek, az út szélén a szakaszok során azonban a megszokott módon lehet majd szurkolni. Szilasi László versenyigazgató arról is beszámolt, hogy 2021-ben a világelitet jelentő WorldTourból 8 csapat indult, idén pedig már 12, ezzel kategóriájában világszinten az elsők közé tartozik a Tour de Hongrie, amelyen a tervek szerint minden eddiginél erősebb mezőny, várhatóan 25 csapat szerepel majd.

A 43. Tour de Hongrie útvonala, 1. szakasz, május 11., szerda: Csákvár–Székesfehérvár (197,5 km). 2. szakasz, május 12., csütörtök: Karcag–Hajdúszoboszló (191,9 km). 3. szakasz, május 13., péntek: Sárospatak–Nyíregyháza (154,3 km). 4. szakasz, május 14., szombat: Kazincbarcika–Kazincbarcika (177,4 km). 5. szakasz, május 15., vasárnap: Miskolc–Gyöngyös/Kékestető (183,7 km).

Pogi hegyei és a belga egynaposok

Megvédte címét az Egyesült Arab Emirátusok körversenyén (UAE Tour) az elmúlt két Tour de France győztese, Tadej Pogačar, aki a tavalyi kiíráshoz hasonlóan most sem talált legyőzőre az összetettről döntő két hegyi befutón, a Jebel Jaison szerdán és a Jebel Hafeeten a szombati zárónapon. Eközben Belgiumban szombaton a hagyományos klasszikusokkal elkezdődött a legfontosabb egynaposok sorozata. A szombati Omloop Het Nieuwsbladon a belga bajnok Wout van Aert szólószökésből nyert, másnap pedig a holland Fabio Jakobsen mezőnyhajrában húzta be a Kuurne–Brüsszel–Kuurnét egy végletekig kicentizett szökevényüldözés után. Franciaországban a dán Jonas Vingegaard nem talált legyőzőre a Drôme Classicon, az elnyűhetetlen Alejandro Valverde pedig a dobogó tetején zárt egy új spanyolországi négynapost, a Gran Camiñót.