2024. május 10., péntek

Eldördült a startpisztoly

Sok a kérdőjel, kevés a válasz
A kétkezi munkának vége, mostantól a stadionokban – köztük a háttérben látható kijevi Olimpiai Stadionban is – a labdarúgóké lesz a főszerep

Ungvári tudósítónktól

És elkezdődött. A tegnap esti lengyelországi nyitány után ma Ukrajnába ér a futballőrület. Bevallom őszintén, azt gondoltam, a közel egy hónapos focikaraván rajtján a társrendező Ukrajnában, azon belül a fontos tranzitrégióban, Kárpátalján, már minden erről fog szólni. De nem egészen így van. Bár sörkészleteiket alaposan felduzzasztva a kocsmák valóban rákészültek a meccsek közvetítésére, egyéb tekintetben meglepően nagy csend honol. Mintha a 2007-es cardiffi döntés óta eltelt öt év során tapasztalt nagy lelkesedés pont a legfontosabb pillanatban lankadt volna.

Nyoma sincs összehangolt vendégfogadásnak, az előkészületekről tájékozódva minden olyan esetlegesnek tűnik. Majdcsak lesz valahogy alapon szerveződnek a dolgok. Az már most világos, aligha nyer ezzel a kontinenstornával olyan sokat az ország, no és régiónk, vele az itt élő magyarok. A meccshelyszíneken is jobbára csak a stadionok csodálatosak, de a hozzájuk vezető utakról ez már kevésbé mondható el. A négy ukrajnai helyszín – Lemberg, Kijev, Harkov, Donyeck – központját is rendbe kapták. Csakhogy azon kívül is van élet, s egészen biztos, hogy a futballturisták másfelé is kitekintenek, ami alapján könnyen lehet, az eleve prekoncepcióval viseltetőkben csak erősödni fog a negatív kép.

Összességében szemlélve a dolgokat, sok a veszítenivaló. Rengeteg pénzt pumpált bele az Eb-szervezésbe nemcsak az állam, de a magánszektor is. Becslések szerint ötmilliárd eurót! Az elhúzódó gazdasági válság, a görög példa nyomán joggal lehetnek rossz érzései az embernek. A hellének például a 2004-es olimpiarendezést a mai napig nem heverték ki, sőt, most jön csak számukra a legnehezebb. Mindez a politikailag és gazdaságilag instabil Ukrajnára nézve intő jel lehet.

Alaposan ront a kontinenstornával kapcsolatos közhangulaton a Timosenko-ügy miatti politikai bojkott is. Több vezető európai politikus távolmaradása biztosra vehető. Angela Merkel német kancellár megüzente, abban az esetben sem utazik Kijevbe, ha a Nationalelf döntőbe jutna. Sajnos a politikai mellékzöngék olyannyira felerősödtek, hogy az már a torna sportszakmai értékéből von le sokat.

Vessünk egy pillantást Kárpátaljára is. A 48milliós ország legnyugatibb megyéjének vezetői az elmúlt években folyton hangoztatták, az Eb-rendezéssel Kárpátalja is nyer. Mertük remélni, ennek köszönhetően látványos infrastruktúrafejlesztést tapasztalhatunk, magyar szemszögből az a minimum, hogy elkészül a Beregszászt elkerülő út, a határ menti vidékeken pedig, ahol zömében magyarok élnek, felpezsdül az élet. Ehhez képest csupán annyi történt, hogy a nyitány előtti véghajrában gyors útjavításba kezdtek a román határnál fekvő Nevetlentől Beregszászon át Munkácsig. Mondani sem kell, csak a főúton, s hogy milyen minőségben, azt inkább hagyjuk. Talán azt az egy hónapot elbírja, jobbik esetben az őszi parlamenti választásokig kitart, utána meg úgyis mindegy, nemde…?

– Amit az elmúlt cirka hat évben nem tettek meg, azt már egy hét alatt nem oldják meg – foglalja össze érzékletesen a szituációt Fegyir Sándor idegenforgalmi szakember, az Ungvári Nemzeti Egyetem turisztikai tanszékének vezetője. A szakember leginkább attól tart, hogy sokan a meggazdagodás gyors lehetőségeként tekintenek az előttünk álló szűk egy hónapra, s ebből kifolyólag ott próbálják majd átverni a turistákat, ahol tudják. Márpedig ez azon túl, hogy elriasztja a jónépet, Ukrajnára nézve is hátrányos lenne. Hamarosan minden kiderül, legfőképp az is, hogy a július elsejei kijevi fináléban mely két nemzet válogatottja mérkőzik meg az Európa-bajnoki serlegért. Merthogy a legfontosabb kérdés mégiscsak ez!