2024. május 8., szerda
ÚSZÁS

Hosszúék pert veszítettek a WA ellen

Egy San Franciscó-i kerületi bíróság a vízi sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (World Aquatics) javára ítélt abban a perben, melyet Hosszú Katinka és két amerikai úszó, Tom Shields és Michael Andrew közösen indított a szervezet ellen 2018-ban az amerikai trösztellenes szabályok megsértésének vádjával. A WA hétfői közleményben jelentette be a számára kedvező döntést. A magyar úszó és társai 2018 végén adták be keresetüket, miután az általuk életre hívott Nemzetközi Úszóliga (ISL) torinói versenyét az olasz szövetség lemondta, mivel az nem felelt volna meg a nemzetközi szövetség (akkor még FINA) szabályzatának, a visszakozást megelőzően pedig a FINA eltiltással fenyegette azokat a sportolókat, akik részt vesznek az eseményen. A nemzetközi szövetség egy hónappal később kijelentette, hogy az úszók szabadon dönthetnek arról, milyen versenyen indulnak, ugyanakkor az egyes viadalokon elért eredményeket, rekordokat csak együttműködés, előzetes engedélyezés esetén ismeri el.

Ezt a csatát elvesztette Hosszú Katinka

Ezt a csatát elvesztette Hosszú Katinka

Az ügyben döntő bírónő ítéletében elmondta, valóban számos bizonyíték van arra, hogy a nemzetközi szövetségnek gondjai voltak az ISL-lel, és aggodalmát fejezte ki azok miatt, ugyanakkor ez nem ütközik a trösztellenes törvényekbe – ezek ugyanis csak az indokolatlan kereskedelmi korlátozásokat tiltják, azt viszont nem írják elő, hogy az egyik félnek kötelessége segíteni a másikat abban, hogy konkurenciája legyen. A bírónő azt is megállapította, hogy az ISL mindenkor szabadon megrendezhette versenyeit, valamint a WA-nak és tagszövetségeinek nincs monopolhelyzete a versenyzők felett.

„Vitathatatlan, hogy az élvonalbeli úszók nem voltak szerződéssel a FINA által szervezett viadalokhoz kötve, ahogy a bizonyítékok azt is egyértelművé tették, hogy az ISL szabadon szervezhetett úszóviadalokat a legmagasabb szinten a szövetségek együttműködése nélkül is” – indokolt a bíróság, hozzátéve, hogy a FINA nem próbálta meg szankcionálni az úszókat, és nem fenyegette meg őket.

A WA közleménye Brent Nowicki ügyvezető igazgatót is idézi, aki szerint ez egy elkerülhető vita volt, ugyanakkor a szövetség lezártnak tekinti az ügyet, és a jövőre koncentrál.

Nyitókép: Ezt a csatát elvesztette Hosszú Katinka