2024. május 20., hétfő

Ukrajna belehúzott – félezernél is kevesebb nap van hátra

2012-ES LABDARÚGÓ-EB – UKRAJNA ÉS LENGYELORSZÁG – Ungvári tudósítónktól
A tervek szerint augusztus 24-én, Ukrajna függetlenné válásának 20. évfordulóján avatják fel a több, mint 80 ezer néző befogadására alkalmas kijevi stadiont


Ahogy közeleg a 2012-es labdarúgó-kontinenstorna nyitánya, úgy gyorsulnak fel egyre jobban a munkálatok is Ukrajnában. Eleinte még félő volt, hogy már későn, de most mégis úgy fest, hogy még éppen idejében elkezdődött a hátrány lefaragása. Szép lassan abbamaradnak azok a kritikai hangok is, miszerint a 48 milliós posztszovjet ország képtelen lesz megbirkózni a feladattal, és ezért elveszik tőle a rendezés jogát. Ez a veszély is elmúlóban.

Ukrajna az elmúlt szűk egy évben rendesen belehúzott, nem véletlen, hogy Michel Platini UEFA-elnök legutóbbi vizitjén „hihetetlen progresszívnak” minősítette a munkálatok tempóját. A korábban folyton forrongó és bizonytalan belpolitikai helyzet is csillapodott, mára egészen megnyugodott, s a ciprusi szövetségi illetékes, Szpiringosz Marangosz bundagyanús kijelentéseiről is bebizonyosodott a rossz szándék, így a rendezők most már valóban csak a lényegre koncentrálhatnak.

Slavek és Slavko, a jövő évi Eb kabalafigurái

471 nappal a Lengyelországgal közösen rendezendő labdarúgó-Európa-bajnokság előtt mind a négy ukrajnai, mérkőzéseknek otthont adó helyszínen zajlik az élet. Négy meghatározó terület az, ami számít: stadionok, szálláshelyek, repterek, közlekedési infrastruktúra. A két kelet-ukrajnai nagyvárosban, Donyeckben és Harkivban a találkozók színhelye már korábban elkészült, s elfogultság nélkül állítható, minden igényt kielégítő. Ám a szálláshelyekkel gondok vannak. A fővárosban, Kijevben, valamint az európai uniós határokhoz legközelebb eső nyugat-ukrajnai Lembergben ugyanakkor még mindig nincs kész a stadion, ám a szálláslehetőségekkel itt aligha lesz gond, hisz jelenleg is fontos turisztikai központok. A légikikötőkkel és a városi tömegközlekedéssel viszont mindenütt adódnak problémák, a megoldásukra vonatkozó tervek pedig jobbára csak papíron léteznek, bepótolni való tehát azért jócskán akad.

Kezdjük a döntő tervezett helyszínével, ami nem más, mint:

Kijev

A főváros szívében fekvő Olimpiai Stadionban még éjszakára sem áll le a munka, ami nem csoda, hiszen igen vontatottan és nagy késéssel indult be az építkezés, így van mit bepótolni. Ha tartani tudják a megfeszített tempót, augusztus 24-én, Ukrajna függetlenné válásának 20. évfordulóján avatják fel a több, mint 80 ezer néző befogadására alkalmas létesítményt. Ezen a napon a házigazda Ukrajna valamelyik európai elit válogatottal (spanyol, francia, olasz) szeretné összemérni erejét. A stadionépítés 550 millió dollárba került. Természetesen az aréna közvetlen környezetét is csinosítják. 19 zöldesített parkot akarnak kialakítani másfél kilométeres körzetben, s ezen területen belül az épületek homlokzatát is modernizálnák, s egységesítenék az Eb-re hangolva. A főváros összes útjelző és útbaigazító tábláját is lecserélik, a cirill írásmódot a latin váltaná a közérthetőség érdekében.

A Kijev melletti boriszpili repteret is folyamatosan bővítik, most éppen a D-terminál épül, októberig kell befejezniük. A hatalmas metropolison belüli közlekedésen szintén mindenképp javítani illene. Nem ritka, hogy míg az emberfia egyik állomásról eljut a másikra, másfél-két órát is végeláthatatlan dugókban vesztegel. A városvezetők szeretnének buszsávokat kialakítani, mert jelenleg nincs ilyen, ám ehhez jelentős átalakításra szorulnának a főbb útvonalak, erre pedig már nyilván se idő, se pénz, úgyhogy a végleges, megnyugtató megoldás várat magára. Mindenesetre új járművekkel azért felszerelik a fővárost.

Az UEFA előírásai szerint Kijevben és a megyében összesen 50 ezer állandó vendéghelynek kell lennie. Ezek lehetnek szállók, szanatóriumok, kollégiumok, apartmanok. Ezzel nincs is gond, a fővárosi szállók január végéig már 77 megállapodást kötöttek 6300 személy elszállásolására, s ebbe csak az úgynevezett UEFA-család tagjai tartoznak bele. A kijevi fináléra legalább 200 ezer futballturistát várnak, az Eb ideje alatt pedig folyamatosan 70–75 ezer külföldi látogatóra számítanak.

Donyeck

Ebben a városban az előkészületeket tekintve fordított a helyzet. A stadion egy igazi gyöngyszem, viszont a turisták fogadására még nem készült fel a bányászváros. A Donbasz Arénát Kelet-Közép-Európa leggazdagabb embere, a helyi Sahtar Labdarúgóklubot is birtokló, roppant befolyásos Rinat Ahmetov saját zsebből építtette, 2009 nyarán avatták. Csapata már itt játssza hazai és nemzetközi meccseit. Az Arsenal is kipróbálta már, hamarosan jön a Roma, s a BL-nyolcaddöntő visszavágója után nem biztos, hogy sok jó emlékkel távozik majd… A helyszínek közül itt tervezik a legnagyobb szurkolói zónát kialakítani, közel a Donbasz Arénához, 16 ezer négyzetméteres alapterületen.

Kelet-Ukrajna egyik ipari központjában teljesen új légikikötő létesül. Az új reptér óránként 3100 utazó fogadására lesz alkalmas, 4 kilométeres kifutópálya épül, modern légi irányítótorony is lesz, hatalmas hangárral a gépeknek. A kivitelezés 550 millió dollárba kerül, annyiba, amennyit a kijevi arénára költenek. Amúgy a régi repteret sem zárják be, az biztonsági tartalékként funkcionál tovább.

A helyekkel ellenben gond van, a város szállóiban 2500 helyet már előre lefoglaltak. Sőt, további 1800-at is olyan szállodákban, amik még el sem készültek. Hatalmas beruházással igyekeznek javítani a városi tömegközlekedésen. A városban 52 millió dollárt fordítanak új járművekre és útjavításra. A vasúti csomópontok ügye is kiemelt beruházás, alkalmassá kell tenni a részvevő városok között kialakítandó gyorsvasút fogadására. Külön expresszjáratok kötik majd össze a négy ukrajnai milliós nagyvárost, Lemberget nem számolva a három másik rendező várost és az egyik tartalékhelyszínt, Dnyipropetrovszkot.

Utóbbi sokáig egyébként eredeti helyszínnek számított, de aztán váratlanul, és szinte az utolsó percben

Harkiv

kigolyózta, nem utolsósorban Olekszandr Jaroszlavszkij közbenjárására. S miközben képzeletbeli mustránk Harkivba ért, röviden szóljunk Jaroszlavszkijról. Legérzékletesebben azt írhatjuk róla, hogy ő a „harkivi Ahmetov”. Nagy a hasonlóság, szó se róla. Ő is a helyi klub, jelesül a Metaliszt birtokosa, s bár nem épített új létesítményt, de a korábbi stadiont európai színvonalúvá alakította át. Nagyban segíti a városban zajló más beruházásokat is, különösen a reptérit, s úgy gondolhatta, ha már ennyit áldozott a projektre, akkor nehogy már csak tartalékhelyszín legyen, mint az az eredeti forgatókönyvben szerepelt…

A harkivi stadion

A szálláshelyeket illetően, az UEFA már több mint hatezret lefoglalt itt is, de legalább a duplájára tart igényt, úgyhogy most pörög ez az iparág. A központban, a Szabadság téren ötcsillagos szállót építenek, akkorát, hogy az összes erre vonatkozó igényt egymaga kitudja elégíteni.

Lemberg

Az Oroszországgal határos igen messzi vidékekről térjünk vissza egy kicsit hozzánk közelebb, Lembergig, ami már akár Szerbiából, a Vajdaságból nézve sincs olyan pokolian messze. Röszkétől szinte végig autópályán haladhatunk, s olyan 800 kilométer a táv. Persze, ha már az emberfia útnak indul, nem ártana jeggyel is rendelkezni. Márciustól indul az internetes jegyértékesítés, de akkora az előzetes érdeklődés, hogy az ukrajnai szervezőbizottság már jelezte, az igazságosság kedvéért 1,4 millió tikettet véletlenszerűen sorsolnak majd ki a jegyigénylők között. A 2008-as osztrák–svájci tornán átlagban tíz jelentkező akadt egy belépőre. Markijan Lubkivszkij ukrajnai tornaigazgató szerint kevesebben biztosan nem lesznek, inkább többen.

Lembergi stadionépítés

Na, szóval Lemberg. Márciusban látnak hozzá az épülő stadion pályájának füvesítéséhez, s július 30-án lenne az avató. A kivitelezés összege a kijevi arénának nagyjából a fele. Új terminál épül, óránként ezer főt fogadhat, a régi is marad, abból VIP-t csinálnak, háromszázas befogadóképességgel. A kifutópályát pedig úgy rekonstruálják, hogy akár Boeing-737-es és Boeing-767-es gépek is leszállhatnak.

A félmilliós város – ami nem mellékesen az ukrán nacionalista erők sasfészke, s ezért sokan tartanak a külföldieket érő esetleges inzultusoktól – 92 új autóbusszal és 60 trolival készül. A városban átalakítják, korszerűsítik a meglévő villamos-pályát. A galíciai székvárosban lévő 45 szállóban már 3000 hely foglalt, főként, ötcsillagos szállókból van még hiány, de amennyiben megvalósul a városvezetés terve – a még hátralévő időben 24 szállodát építenének 2391 ággyal, s 11 meglévő hotelt felújítanának – ezen a téren nem adódhat probléma.

Ezek tehát a konkrét helyszíni ábrák, ám természetesen a többi nagyvárosban, sőt az eldugott falvakban is kialakulóban van már a futball-láz. Rengeteg helyen, Kárpátalján például Ungváron, szurkolói zónák lesznek, így minél több helyen érezhető és átélhető lesz az Eb hangulata. Az idei és főként a jövő évi állami büdzsében hatalmas, dollármilliárdos tételek szerepelnek a fejlesztési tervekben. A regnáló hatalom nagyon bízik a sikeres rendezésben, s abban, hogy minél több honpolgár tud valamilyen módon profitálni ebből az egészből. Erre azért is nagy szüksége lesz, mert nem sokkal az Eb után, 2012 őszén lesznek a parlamenti választások. A kormányzó Régiók Pártja egy eredményes, jól sikerült futballünnep vizén szeretné megőrizni hatalmát. A Viktor Janukovics államfőhöz hű kormányerő mostanság több fontos területen – nyugdíj, lakás és kommunális szféra, közigazgatás, adórendszer – is reformokat indított el, abban bízva, hogy másfél év múlva már nem ezekre a megszorításokkal járó változtatásokra, sokkal inkább egy felejthetetlen Európa-bajnokságra fognak emlékezni.

Jegyárak

A 2008-as Eb jegyáraihoz képest 50 százalékkal csökkenti az UEFA az alsókategóriás belépők árát. A kontinensviadal csoportmérkőzéseit így már 30 euróért meg lehet tekinteni, a kijevi fináléra pedig 50 euróba fog kerülni a legolcsóbb jegy. A belépőket egyébként az UEFA három kategóriába sorolta, a legdrágább jegy ára jelenleg 600 euró. Az UEFA által közzé tett árjegyzék szerint a belépőket március 1-jétől lehet majd elővételben beszerezni, a következő árakon:

Jegyárak 1-es 2-es 3-as

Nyitómérkőzés 250 140 45

Csoportmérkőzések 120 70 30

Negyeddöntők 150 80 40

Elődöntők 270 150 45

Döntő 600 330 50

Az árak euróban vannak feltüntetve.