2024. május 9., csütörtök
ATLÉTIKA – U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG

Világos és Topić az aranyért

Hétfőn Jeruzsálemben megkezdődött a 27. U20-as atlétika-Európa-bajnokság, amelyre 44 országból több mint 1000 versenyzőt várnak. A napokban Edin Zuković szövetségi kapitány közzétette az Izraelbe utazó szerbiai válogatott névsorát, amelyen összesen 18 sportoló szerepel, 10 női mezőnyben és 8 a férfiaknál. „Nagy elvárásokkal utazunk Izraelbe, hiszen öt olyan atlétánk van, akik a korcsoportban elsők az európai ranglistákon” – mondta a kapitány az utazás előtt. A legnagyobb név a csapatban természetesen Világos Adriana, s tőle várnak a legtöbbet – még úgy is, hogy a kishegyesi lány sérüléssel bajlódott –, hiszen Adriana ebben a korcsoportban világbajnok, amely címet tavaly augusztus elején Kaliban szerezte meg, s a világbajnokságok csúcsát is ő tartja 63,52 méterrel. „Nagyon fontos verseny lesz ez a számomra, ezúttal az aranyéremért utazok el. Kicsit könnyebb a saját korcsoportomban versenyezni, mint a felnőttekkel, akik közül többen is előttem járnak. Nem lesz könnyű, de tapasztalatot szerzek, s egy esetlegesen jó eredmény további lendületet adhat a jövőt tekintve” – nyilatkozta Adriana. Mindenki nagy várakozásokkal várja Angelina Topić szereplését is, hiszen a belgrádi magasugrólány a felnőttmezőnyben bronzérmet szerzett az Eb-n, jelenleg a 197 centiméteres magasságnál tart, s az országos bajnokságon megpróbálkozott a 198 centis új szerb rekorddal is. A szerb női csapatban egyébként legtöbben, hárman próbálkoznak majd hármasugrással.

Szerbia női csapata, jobbról világos Adriana (Fotó: ASS)

Szerbia női csapata, jobbról világos Adriana (Fotó: ASS)

A férfiaknál a legnagyobb elvárást Jovan Stranić kalapácsvető fellépését övezi, hiszen idei 67,93 méteres dobása ebben a korosztályban a hatodik legjobb Európában. Miloš Nisić sprintertől is jó szereplést várnak, bár nem a 100 és 200 méterrel, hanem a 400-zal próbálkozik most. Nikola Kostić 400 gáton indul, s vele kapcsolatban tudni kell, hogy 49,77 másodperccel idén megdöntötte Emir Bekrić szerbiai csúcsát. Az EYOF-on szerzett aranyérme után a válogatotthoz csatlakozott Aldin Ćatović is, aki 3000 méteren próbál majd jó eredményt elérni. Az Eb-t a Sportklub közvetíti.

A szerbiai válogatott, nők: Világos Adriana, Angelina Topić, Saima Murić, Mejra Mehmedović, Milica Tomašević, Zorana Rokavec, Teodora Boberić, Natalija Dragojević, Aleksandrija Mitrović, Dunja Sedlaček. Férfiak: Miloš Nisić, Nikola Kostić, Strahinja Radaković, Bojan Novaković, Mihajlo Katanić, Aldin Ćatović, Jovan Stranić, Stefan Jovanov.

A magyar csapat 33 versenyzővel érkezett meg Izrael fővárosába, s a válogatottban több olyan fiatal is ott van, aki az európai vagy akár a világranglistán elfoglalt helyezése alapján joggal reménykedhet az eredményes szereplésben.

Nők: Kocsis Luca, Sulyán Alexa, Kovács Léna, Lalik Petra, Bátori Lilianna, Mészáros Emma, Rózsahegyi Bori, Csatári Jázmin, Viszkeleti Villő, Zimmermann Lili, Horváth Zsófi, Kállai-Kiss Blanka, Kövér Fanni. Férfiak: Deák Zalán, Kovács Árpád, Kubasi János, Karsai Gábor, Kovács Ferenc Soma, Lesták Ármin, Felber Farkas, Birovecz Bátor, Molnár Csaba, Takács Gergő, Bánóczi Kristóf, Dobó Zsombor, Takács Zsombor, Csekő Miklós, Füredi Dániel, Szabados Ármin, Földesi Gergő, Herczeg György, Horváth Máté, Plisz Balázs.

Nyitókép: Szerbia női csapata, jobbról világos Adriana (Fotó: ASS)