2024. május 8., szerda
FORMULA–1

Sírás-rívás, felébredés

Az utolsó hónapokban csak azt lehetett hallani a Mercedes háza tájáról, mennyire le vannak maradva, főleg a Red Bulltól, s magát meghazudtoló módon Lewis Hamilton is viszonylag csendben volt. Mindez tegnap Melbourne-ben megváltozott, ahol a háromágú csillagosok szombaton megszerezték a 2. és a 3. rajtpozíciót, sőt, a tegnapi rajton Hamilton mindjárt meg is előzte a 22. pole-pozícióját megszerző Max Verstappent, aki – mint később kiderült – az abroncsok óvása miatt nem is nagyon izgult ezen, de minden megváltozott a 8. körben. Ekkor egy baleset miatt meglengették a piros zászlót, s az újraindítás után Verstappen úgy elhúzott Hamilton mellett, mint Ferrari a fítyót lehagyva, hiszen néhány másodperc múlva a britek hétszeres világbajnoka már csak nagyon messziről láthatta a Red Bul hátsóját. Ezek után nagyjából beállt a rend, hiszen a dobogó további fokaiért nem alakult ki érdembeni csata, így Hamilton – akinek immár megeredt a nyelve, s végig valamilyen búját-baját közölte a csapatával rádión – idén először állhatot fel arra, Fernando Alonso pedig harmadszor lett harmadik. Hogy az ausztrálok nagydíján nem született meg a „tripla-dupla”, azaz nem a Red Bull vitte el a vezető első két helyeket, az az utóbbi futamgyőztes Sergio Pérez hibája, aki a szombati időmérőn zombiként viselkedett, s még a Q2-be sem jutott be. Kárpótolt mindezért Verstappen, aki előszöt indult az élről Ausztráliában, először nyert ott, ami összességében a 37. futamgyőzelme.

Max Verstappen (Fotó: Beta/AP)

Max Verstappen (Fotó: Beta/AP)

Egyébként ez a futam sem múlhatott el galiba nélkül, mivel a Haas megóvta a végeredményt, miközben a FIA meghallgatásra idézte be a melbourne-i verseny szervezőit. A háromszor is piros zászlóval félbeszakított futamon nézők jutottak be a pályára még azelőtt, hogy véget ért volna a viadal, a versenyigazgatóság ugyanis végül némi tanácskozás után úgy döntött, hogy az utolsó körre biztonsági autó mögött engedik el a mezőnyt, mégpedig a korábbi rajtsorrendben, s csak azok a versenyzők nem állhatnak fel újra a starthoz, akiknek az autója összetört vagy működésképtelenné vált az ütközésekben. Ez a döntés hátrányosan érintette a Haast, amelynek német pilótája, Nico Hülkenberg egészen a negyedik helyig jött fel az utolsó állórajtot követő kaotikus szituációt kihasználva. A 35 éves versenyző viszont a későbbi döntés értelmében csak hetediknek állhatott fel a rajtrácsra, és így az utolsó körben már nem tudott javítani. A Haas vélhetően azért óvta meg a végeredményt, mert a Hülkenberg előtt harmadik Carlos Sainz Jr. öt másodperces időbüntetést kapott a végül harmadikként záró Alonso kilökéséért, s így csak 12. lett. A Haas abban bízott, hogy ha helytadnak a kifogásainak, akkor Hülkenberg akár dobogós is lehetett volna. A versenybírók azonban helyi idő szerint vasárnap késő éjjel közölték: nem adnak helyt az óvásnak.

Évekkel ezelőtt ez még elképzelhetetlen volt: Lewis Hamilton örömmel locsolta meg pezsgővel a győztes Max Verstappent (Fotó: Beta/AP)

Évekkel ezelőtt ez még elképzelhetetlen volt: Lewis Hamilton örömmel locsolta meg pezsgővel a győztes Max Verstappent (Fotó: Beta/AP)

Ausztrál Nagydíj, Melbourne (58 kör, 306,124 km, a pontszerzők): 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 2:32:38.371 óra, 2. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 0.179 másodperc hátrány, 3. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 0.769, 4. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 3.082, 5. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 3.320, 6. Lando Norris (brit, McLaren) 3.701, 7. Nico Hülkenberg (német, Haas) 4.939, 8. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 5.382, 9. Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo) 5.713, 10. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 6.052 mp h. A vb-pontversenyek, versenyzők: 1. Verstappen 69 pont, 2. Pérez 54, 3. Alonso 45 stb. Csapatok: 1. Red Bull 123 pont, 2. Aston Martin 65, 3. Mercedes 56 stb.

Nyitókép: Évekkel ezelőtt ez még elképzelhetetlen volt: Lewis Hamilton örömmel locsolta meg pezsgővel a győztes Max Verstappent (Fotó: Beta/AP)