2024. június 16., vasárnap
ZENGETŐ

Ismét tombol a versenyláz!

Komolyzenei versenyek sokasága

A közösségi oldalakat görgetve számtalan képre bukkanok az utóbbi időben, amelyeket egykori középiskolás társaim osztanak meg, akik azóta zenetanárok lettek. A diákjaikkal vannak a képeken, a leírásban pedig egy-egy komolyzenei verseny eredményei szerepelnek. A tanév vége felé közeledve szervezik a legtöbb ilyen jellegű versenyt. Javában zajlik tehát a versenyszezon.
Visszaemlékeztem azokra az általános és középiskolai évekre, amikor én is gőzerővel készültem a megmérettetésekre, volt, hogy évente négy-öt köztársasági és nemzetközi harmonikaversenyen is részt vettem. Bár az emlékek kopnak, nem felejtettem el azt a hajtást, lámpalázat, de a fellépés utáni megkönnyebbülést és az eredményhirdetések izgalmát sem. Néhány nappal ezelőtt egy baráti összejövetelen megismerkedtem valakivel, és a beszélgetés folyamán kiderült, hogy ugyanannál a harmonikatanárnál tanultunk általános iskolában, és ő is több versenyen volt. Nagyon jólesett feleleveníteni ezeket az emlékeket. Ez is azt mutatja, hogy a versenyek mindenféleképpen élményt jelentenek, nemcsak a versenyző gyereknek, hanem az egész őt segítő csapatnak, tehát a szülőknek és a felkészítő tanárnak is.
Sok szülő és tanár találkozik azzal a helyzettel, hogy egy gyerek tehetséges, sőt szorgalmasan gyakorol is a hangszerén. Később viszont nehéz lehet megtalálni a megfelelő kihívásokat és lehetőségeket a fejlődéséhez. A hangszeres versenyek egyebek között ezt a problémát is orvosolhatják, mivel számos szempontból segítik a gyerekeket a fejlődésükben. Egyrészt megtanulhatják a határok feszegetését, és arra késztetik őket, hogy jobban odafigyeljenek a hangok pontosságára, intonációra, ritmusra és dinamikára, mivel ezek azok a legfőbb kritériumok, amelyeket a zsűri figyelembe vesz. Ezenkívül a versenyek során a gyerekeknek elő kell adniuk az egész évben gyakorolt darabjaikat, ami segítheti őket a teljesítményi stressz kezelésében. Ezeket a tapasztalatokat később más élethelyzetekben is használhatják. A hangszeres versenyeken való részvétel segíti továbbá a gyerekek önbizalmának növelését is. A sikeres szereplés egy-egy hangszeres megmérettetésen pozitív élményt nyújt számukra, az ehhez szükséges befektetett munka elismerése pedig tovább növelheti az önbizalmukat.
Számomra is nagyon jó érzés visszagondolni az eredményhirdetés feszült pillanataira. De ez jóféle izgalom volt, még akkor is, ha kicsit talán jobban is izgultam, mint magán a fellépésen. Még ha sokszor nem is voltam elégedett az eredményekkel, mindenképp jó visszacsatolás volt. Leginkább azokat a versenyeket szerettem, amelyeken a zsűri véleményt is mondott az előadásunkról. Ezek az építő jellegű kritikák rengeteget segítettek a fejlődésben.
Fontos kiemelni, hogy azoknak a gyerekeknek is érdemes részt venniük ilyen versenyeken, akik még csak most kezdenek tanulni egy hangszeren, csak most ismerkednek a zene világával. A legtöbb helyen korosztály szerint csoportosítják a gyerekeket, a legfiatalabb, úgynevezett „Baby” kategória résztvevőinek is motiváló erő lehet a versenyre való felkészülés, valamint arra ösztönözheti a gyerekeket, hogy keményen dolgozzanak azért, hogy egyre jobbak legyenek a hangszerjátékban. Nem szabad elfelejteni, hogy a versenyekre való felkészülés hosszú folyamat, és nagyon fontos, hogy a gyerekek és szüleik tisztában legyenek azzal, hogy milyen erőfeszítéseket igényel. Hosszas gyakorlással lehet csak megtanulni a versenydarabokat, játéktechnikákat és más trükköket. Emellett fontos az is, hogy a fiatalok kipihentek és érzelmileg felkészültek legyenek a versenyre.
Minden versenyző diáknak sok szerencsét kívánok!

Nyitókép: Pixabay