2024. június 20., csütörtök
KALANDTÚRA

Malaga

Malagát a 150 km hosszú Costa del Sol, azaz a Napos part fővárosaként emlegetik. Spanyolország déli határvidékén évente több mint 300 napon át süt a nap. Némi túlzással az idegenforgalmi idény egész évben tart. Decemberben még fürödnek az Andalúz-partokon, februárban pedig már megmártóznak a bátrabbak. Ha éppen nem süt a nap, akkor a város elcsábítja a strandról az embereket.

Mint a legtöbb európai várost, Malagát is a rómaiak lendítették fel. Kétezer éves amfiteátrumuk és a város fölé emelkedő Alcazaba-vár máig hirdetik a római mesterek időtálló munkáját. A várat idővel átépítették mór és arab stílusba. Mai bonyolult kertjeit, udvarait és szökőkútjait ezekben a későbbi korokban kapta. A Costa del Solra viszont minden időben pazar kilátás nyílt az Alcazarból.

A Megtestesülés katedrális a valamikori várfalakból épült egy mecset helyén. Több mint 250 éven át építették, de mindmáig nem fejezték be. Déli tornya nem készült el, ezért a helyiek La Manquita, azaz a Félkarú hölgyként emlegetik. A katedrális az andalúz reneszánsz legszebb épülete. Belső kialakításában több korszak művészete keveredik. Kétszáz csigalépcső megmászása után a toronyból szemügyre lehet venni az egész várost.

Spanyol városról lévén szó, említést kell tenni a bikaviadalokról is. A Plaza de toros de la Malagueta egész Andalúzia leghíresebb arénája. Az 50 méter átmérőjű épületben 150 éve tartanak bikaviadalokat. A leglátogatottabbak a húsvét környékiek és az augusztusi fesztivál ideje alatt rendezettek. Ilyenkor mind a kilencezer belépőjegy elkel.

Malaga egy lassú város. Senki sem siet sehova, viszont mindenki mindenhova odaér. A napok általában a híres Mercado de Atarazanas piacon kezdődnek egy jó kis bevásárlással. Andalúzia valamikor volt legnagyobb halpiaca ma már szinte mindenféle friss élelmiszert kínál. A jellegzetes múlt századi vaskonstrukciós épületnek világhírű ólomüveg az egyik teljes fala.

A város szülötte Pablo Picasso. Szülőházában az egyik ismert városi téren múzeumot rendeztek be, de van külön Picasso Múzeum is a városban. Mindkét tárlat világhírű alkotásokkal rendelkezik az avantgárd festő Malagában töltött korszakából és a későbbi időszakokból. A városban látta meg a napvilágot señor Antonio Banderas is, de neki még nincs olyan kultusza, mint Picassónak.

Picasso stílusának fényében épült néhány éve a Pompidou központ a kikötőben. A tarka kocka alakú épület alatt hatezer négyzetméteren kiállítótér helyezkedik el, ahol időszakos és állandó kiállításokat tartanak kortárs művészek alkotásaiból. A többfunkciós komplexum más jellegű rendezvények otthona is.

A város és az egész Costa del Sol legkedveltebb strandja a Playa de Malagueta. A partszakasz néhány perces sétával érhető el a városközpontból. Több mint egy kilométer hosszú, és fekete homokkal borított. A pálmafák és a bárok éjjel-nappal, télen-nyáron várják a kikapcsolódni vágyókat.