2024. február 28., szerda
KALANDTÚRA

Edinburgh

Egy mérföldes sétával bejárható Skócia fővárosának kilencszáz éves történelme. A Royal Mile (Királyi mérföld) a skótok két legfontosabb épülete – az edinburgh-i vár és a Holyroodhouse Palota – között húzódik. A Royal Mile hossza pontosan egy skót mérföld, de a térképeken ilyen név alatt nem található meg. Valójában hat olyan egymást követő utcából áll, amilyenek a Harry Potterből ismertek.

A Royal Mile az erőddel kezdődik a Várhegyen. A várost uraló vár az ország történelmi szimbóluma, a kivívott függetlenség és önállóság jelképe. Minden skót csatát itt szerveztek meg, vagy innen indítottak. Az erőd múzeumában őrzik Skócia koronázási ereklyéit, a Végzet Kövét és a Mons Meg ostromágyút. Minden délután egy órakor ágyúlövés dörren el az erődben. A környéken állomásozó tengerészek több mint száz éven keresztül ehhez az ágyúlövéshez igazították óráikat mielőtt kihajóztak a nyílt vízre.

Innen néhány száz méterre áll az Illúziók tornya, majd magasodik a The Hub, a valamikori Szent János-templom. A 150 éve épült épületet eredetileg a Skót Egyház Közgyűlésének szánták, de hamar templom lett belőle, egészen a nyolcvanas évekig. Azóta az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál, Skócia leghíresebb eseményének otthona. A város legmagasabb épületében ülésezett egy időben a skót parlament is. Az utca túloldalán van a Lady Stair’s Close, az Írók Múzeumának otthona. Itt őrzik Robert Burns, Sir Walter Scott és Robert Louis Stevenson, a legnagyobb skót írók és költők kéziratait, portréit, jegyzeteit, műveik első kiadásait.

A Royal Mile közepén áll az 1243-ban befejezett Szent Giles katedrális. Edinburgh legfontosabb temploma többek között a 49 méteres központi kupolájáról, a Korona toronyról ismert. Belső tere értékes tölgyfafaragásairól és festett ólomüveg ablakairól híres. Az utca vége felé áll a Skót Parlament posztmodern épülete és különböző bíróságok székházai.

A skót történelmi rövid séta a Holyroodhouse Palota és apátság épületénél ér véget. Az apátságot még I. Dávid skót király alapította kilencszáz éve, a palota pedig félezer éve a skóciai királyok lakóhelye. Idővel a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájává vált. II. Erzsébet minden tavasz végén egy hetet töltött a palotában. A Holyroodhouse 14 lakosztálya látogatható, amikor a királyi család tagjai nincsenek ott. Az apátság épülete körül gyönyörű királyi kertek pompáznak az év minden időszakában.

Edinburgh történelméhez hozzátartozik még Greyfriars Bobby története is. Az 1855 és 1872 között élt terrier 14 éven át őrizte hűségesen gazdája sírját. A tuberkulózisban elhunyt John mellett maradt, amíg el nem pusztult, pedig csak alig három évet szolgáltak együtt a városi rendőrségnél. A történetről számos könyv és film készült, legendák születtek. Bobbynak szobrot emeltek a IV. György híd lábánál, nem messze attól a helytől, ahol 14 éven át élt.

Nyitókép: Az Edinburghi vár