2024. július 20., szombat
KALANDTÚRA

Saarbrücken

Hauptsach’, gudd gess – Fő, hogy jót ettünk. Ez a saarbrückeniek és a városba látogatók mottója, ami tulajdonképpen mindent elárul a Saar vidékről és annak lakóiról. Sörfőzdékből és sörkertekből, sütödésekből, de sültekből sincs hiány a környéken. Mindezt megspékeli a közeli francia konyha ízvilága és a luxembourgiak gazdagsága. Az így kialakuló mindennapok a vidéknek egy sajátos vonást kölcsönöznek.

Történetünk 999-ben veszi kezdetét. Ebben az évben ajándékozta a német-római császár Sarabrucca várát és környékét a metzi apátoknak. Ők rögtön felkeresték a kor leghíresebb francia építőmestereit, és felépítették Sarabrucca első épületeit. Saarbrücken utcáin, terein és házain végigkísérhető Közép-Európa valamennyi művészettörténeti korszaka a romanikától napjaink absztrakt művészetéig. A város mai arculata Stengel mester keze műve. Az ő nevéhez fűződnek Saarbrücken leghíresebb épületei: a Szent János-templom, a Marktbrunnen, a Schlossplatz a kastéllyal, a belváros bérházai és a Lajos-templom, amely Németország legszebb evangélikus imaháza. A városon végigcsordogál a Saar folyó. Kristálytiszta vizében vadkacsák lubickolnak. Szinte minden Saarbrückenbe látogató megtesz egy kört a folyó két partján, átkelvén a Lajos-hídon, visszafelé pedig az Öreg-hídon.

A város bővelkedik galériákban, múzeumokban, fesztiválokban, színházakban, szabadtéri rendezvényekben. A Saarlandmuseum Modern Galériájában egyedülálló tárlat várja az odalátogatókat Picasso, Matisse, Renoir, Monet és mások műveiből. Saarbrücken egyik turistacsalogatója a Szent Arnual környék. Ez a városrész évszázadokon át önálló falu volt, száz éve csatolták a városhoz. A helyiek még ma is úgy emlegetik, hogy falu a városban. A középkorban Arnual püspök líceumot és kollégiumot alapított az apátság körül, ahonnan a kor jeles csillagászai, teológusai és értelmisége került ki.

Van valami a Saar-menti városkában, amiből több van még a sörözőktől is: a butikokból. Nincs olyan világmárka, amelynek ne lenne üzlete a Bahnhofstrassen vagy a St. Johanner Markton. Voltam olyan ötemeletes bevásárlóközpontban, amelyben 32 pénztár dolgozott, és így is kígyózó sor alakult ki. De minőséges blúzokat már 3 euróért lehetett venni, kabátot 20-ért, lábbelit 15-ért, amire természetesen volt még 20% kedvezmény is. Saarbrücken pár kilométerre van a francia határtól és félszázra Luxembourgtól. Mindkét országban jóval magasabbak az árak, így rengeteg csóró külföldi ugrik át vásárolni Németországba.