2024. július 16., kedd

A legnagyobb különbségű nyitány

A házigazda németek örömmámorban úsztak, a skótok bánatukban ittak, a semleges szurkolók pedig sajnálták, hogy a nyitómeccs teljesen egyoldalú volt, a szigetországiak egy pillanatra sem tudtak beleszólni a németek nyomasztó fölényébe, habár négy kapott gólnál emberhátrányban találtak ők is egyet, bár azt sem ők lőtték, hanem a Real Madriddal BL-t nyert Rüdiger mesterien fejelte a saját hálójába. Skócia az elmúlt hét évtized legsúlyosabb vereségét szenvedte el világversenyen, amióta az 1954-es világbajnokságon 7:0-ra kikapott Uruguaytól – írta az IFFHS annak kapcsán, hogy a skót válogatott 5:1-re alulmaradt a házigazda Németországgal szemben a pénteki müncheni nyitányon.

A németek sikere a kontinenstornák történetében a legnagyobb különbségű győzelem volt nyitóösszecsapáson. Több találat csupán egyetlen Eb-nyitányon esett: 1960-ban a párizsi Parc des Princes stadionban, a Franciaország–Jugoszlávia találkozón (4:5). Florian Wirtz és Jamal Musiala a német válogatott történetének két legfiatalabb Eb-gólszerzője lett (21 év és 42 naposan, illetve 21 év és 109 naposan), miközben a házigazdák a vb-ket és Eb-ket tekintve 24 év óta az eddigi legidősebb csapattal kezdtek: a Münchenben pályára lépett csapat átlagéletkora 29 év 22 nap volt (2000 júniusában a Románia elleni Eb-meccsen ugyanez az adat 30 év 86 nap volt).
Ennyit tehát a statisztikáról, a meccsről pedig csak annyit, hogy a németek Wirtz révén már a 10. percben vezettek, amit Kroosnak a félpályától jobbra ívelése, majd Kimmich passza előzött meg, Wirtz pedig 17 méterről a kapu jobb oldalába lőtt. A második gól a 19. percben, a harmadik a 45.-ben büntetővel született, Porteous pedig a Gündoğan elleni csúnya becsúszásáért idő előtt mehetett az öltözőbe.

Innentől kezdve már nem volt kétséges, hogy a vendéglátó győzelemmel rajtol, de a szurkolók biztosak lehettek benne, hogy a folytatásban sem állnak majd be bekkelni, így további két gólt rúgtak, s mivel a germánok szerint a meccs addig tart, míg azt a játékvezető le nem fújja, az utolsót a 93. percben.
A Nationalelf szerdán a magyarokat várja 18 órától.

München: Németország–Skócia 5:1 (3:0)
Allianz aréna, 66 000 néző, vezette: Turpin (francia). Gólszerzők: Wirtz a 10., Musiala a 19., Havertz a 45+1. (11-esből), Füllkrug a 68., Can a 93., illetve Rüdiger a 87. (öngól) percben.
Németország: Neuer, Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt, Andrich (Gross), Kroos (Can), Musiala (Müller), Gündoğan, Wirtz (Sané), Havertz (Füllkrug).
Skócia: Gunn, Hendry, Porteous, Tierney (McKenna), Ralston, McTominay, McGregor (Gilmour), Robertson, McGinn (McLean), Adams (Hanley), Christie (Shankland).

 

Nyitókép: A bátor skótok ezúttal nyusziknak bizonyultak (Fotó: Beta/AP)