2024. július 21., vasárnap
EURO 2024 – A CSOPORT

„A fondü jobb, mint a gulyás!”

A németországi Eb A csoportjának második találkozója előtt már tarolt a világhálón a svájci szurkolók lobogtatta tábla, miszerint: „A fondü jobb, mint a gulyás!” A magyar drukkerek minden bizonnyal hasonlóan ízesen vágtak volna vissza sajtország lakóinak élcelődésére, ha a szombati nyitómeccsen számukra kedvezően alakul az eredmény, ám a történtek fényében inkább csak fülüket-farkukat behúzva kullogtak el a kölni a RheinEnergie Stadionból. A svájci válogatott remek első félidőt produkált, már az elején klasszisokkal jobban futballozott Szoboszlaiéknál. A rivális első komoly helyzetére mindössze négy percet kellett várni: Lang hibáját követően Aebischer közeli próbálkozását Orbán az utolsó pillanatban blokkolta, majd néhány perc múlva a jobb oldalon vezettek hasonlóan veszélyes támadást a piros mezesek. Ebben a periódusban ugyan Sallaiéknak is voltak szép megmozdulásaik, de korántsem olyan veszélyesek, mint Svájcnak.

Az ellenfél első találatára nem kellett sokat várni, a 12. percben az első helyzetnél is veszélyeztető Aebischer remekül ugratta ki Duah-t, aki a jobb oldalt választotta, és szépen ellőtt Gulácsi mellett. A Bolla–Orbán–Szalai koordinálta védelem a továbbiakban is sok labdát veszített, s Kerkez hibáját követően Gulácsi mentett hatalmasat. Svájc sokkal gyorsabban játszott, a magyarok rendre lemaradtak, így a 45. percben a magára maradó Gulácsi sem segíthetett: Aebischer a tizenhatos környékén kapott labdát, nem sokat teketóriázott, a bal alsóba tekert. A játékrészt Orbán próbálkozása zárta, aki Szoboszlai szöglete után zavartalanul fejelhetett, Sommer viszont a helyén volt.

A szünet után a magyarok közül továbbra is Gulácsit foglalkoztatták a leginkább, előbb Duah, majd Vargas kísérleténél volt résen. A meddő magyar játék és a kétgólos vezetés mellett Svájc idővel inkább a kontrákra helyezte a hangsúlyt, és feljebb engedte a fehér mezes támadósort. A magyarokon egyedül ez segített, 60 percnyi játékot követően először érdemben birtokolták a labdát. A 65. percben Varga Barnabás Sallai pontos beadását még nem váltotta gólra, a 66.-ban viszont nem hibázott, s életben tartotta a csapat reményeit. Rossi együttesének akciói ekkor ígéretesebbek voltak, a végjátékra azonban ismét ellaposodtak, sőt mindent megtettek, hogy Svájc bebiztosítsa győzelmét: a hosszabbítás 3. percében Fiola nem figyelt, Orbán rosszul fejelt, Embolo összeszedte a lepattanót, és okosan emelte át a tehetetlen Gulácsit, beállítva a 3:1-es végeredményt.

„Az első félidőben taktikai nehézséget okozott a játékosoknak, hogy Svájc 3-4-3 helyett 3-5-2-es szisztémában futballozott, mert így Aebischer túl szabadon játszott, a rivális a széleket is jobban tudta kihasználni, erre pedig nem tudtunk megfelelően reagálni, hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz. A szünetben elmagyaráztam, mit kell tenni, meg is változott a játék képe. Az első hét-nyolc percet leszámítva nem volt baj az attitűddel, de utána is túl passzívak maradtunk – mondta Marco Rossi magyar szövetségi kapitány az MTI-nek a védelem hibáit firtató kérdésére. – A svájci nagyon magas színvonalat képviselő csapat, szinte egyetlen rossz passza sem volt az első félidőben. A másodikban pedig kihasználta a tapasztalatát, mert a szépítés után nyomtunk, közel álltunk az egyenlítéshez, de az ellenfél a rutinjával folyton meg tudta törni a játékot és a lendületünket” – tette hozzá az olasz szakember.

„Nem éreztem úgy, hogy bármivel is megleptek volna minket, mi viszont nem voltunk eléggé élesek. A szépítő gólnál és abban az időszakban kicsit fölényben futballoztunk, akkor talán egyenlíthettünk is volna, de sajnos nem sikerült. A következő meccsre jobban fel kell készülni fejben, hogy már a kezdő sípszótól élesek legyünk, és a maximumot tudjuk nyújtani” – mondta a meccsel kapcsolatban Varga Barnabás, aki első Eb-gólját jegyezte a meccsen.

A magyar válogatott szerdán 18 órakor Németország ellen lép pályára a 2. fordulóban.

Köln: Magyarország–Svájc 1:3 (0:2)
RheinEnergie Stadion, 41 676 néző, vezette: Slavko Vinčić (Szlovénia). Góllövők: Varga a 66., illetve Duah a 12., Aebischer a 45. és Embolo a 90+3. percben.
Magyarország: Gulácsi, Lang (Bolla), Orbán, Szalai (Dárdai), Fiola, Nagy Á. (Kleinheisler), Schäfer, Kerkez (Ádám), Sallai, Szoboszlai, Varga B.
Svájc: Sommer, Schär, Akanji, Rodriguez, Widmer (Stergiou), Freuler (Sierro), Xhaka, Ndoye (Rieder), Aebischer, Vargas (Embolo), Duah (Amdouni).

 

Nyitókép: A magyar védelembe sok hiba csúszott (Fotó: MTI)