2024. április 14., vasárnap

Szakszerű és hatékony ellátás

Az Újvidéki Egészségház házi betegápolási részlegének működése

Az egészségügyi ellátás területén az Újvidéki Egészségház házi ápolási részlege kiemelkedő szerepet tölt be a betegek kezelésében. Ez a részleg lehetővé teszi azoknak a pácienseknek az ellátását, akik saját erőből nem tudnak eljutni a rendelőbe. A legkorszerűbb orvosi eszközökkel és képzett szakemberekkel rendelkezik, annak érdekében, hogy teljes körű ellátásról gondoskodjon a lakosság számára. Lényegében minden olyan szolgáltatást elvégezhetnek otthoni körülmények között is, amelyet a rendelőben is kapnának a páciensek, infúzió bekötését, katéter cseréjét, EKG-vizsgálatok elvégzését, diagnosztizálást, valamint vérnyomás- és cukorszintmérést. A házi betegápolás részlege több településen működik, beleértve Újvidék, Veternik, Tiszakálmánfalva (Budiszava), Futak, Kabol (Kovilj), Kiszács, Piros, Máriamajor (Stepanovićevo), Csenej, valamint a szerémségi oldalon Pétervárad, Kamanc (Kamenica), Karlóca, Ledince és Bakolc (Bukovac) területeit is. Munkájukról dr. Tatjana Pokuševskivel, a részleg vezetőjével beszélgettünk.

– A pácienseknek először jelentkezniük kell a választott orvosuknál, és tájékoztatniuk kell őt arról, hogy nem tudnak eljutni a rendelőbe, valamint ennek okairól is be kell számolniuk. Ezután a választott orvos döntést hoz arról, hogy valóban szükség van-e házi betegápolásra. Ha ezzel kapcsolatban bizonytalanság merül fel, és továbbra is kérdéses, hogy a beteg valóban igénybe veheti-e ezt a szolgáltatást, a házi ápoló szakemberek a helyszínre mennek, hogy felmérjék a körülményeket – mondta a doktornő.

Fontos kiemelni, hogy a házi ápolás részlege nem azonos a mentőszolgálattal, ha azonban sürgősségi ellátásra van szükség egy olyan páciensnél, aki már korábban a házi ápolási rendszer része volt, akkor az ehhez tartozó csapat is kimehet a terepre. Ha viszont a részleg szakemberei éppen az adott betegnél tartózkodnak, és komplikációk lépnek fel, ők azok, akik azonnal hívják a mentőket, hogy sürgős segítséget nyújtsanak.

– A páciensek számára a 060/6455035-ös telefonszámon ügyeletes nővér áll rendelkezésre, aki fogadja a hívásokat és feljegyzi az információkat. Az ügyeletes nővér azonnal értesíti a házi betegápoló csapatot, vagy ha azok éppen terepen vannak, akkor a beteg lakásához legközelebb lévő csapatot keresi meg. Amint a szakemberek megérkeznek a pácienshez, felmérik az állapotát, és eldöntik, hogy szükséges-e a beteg beszállítása egy intézménybe, vagy otthoni körülmények között is tudnak hatékony segítséget nyújtani.

A házi ápoló csapatok magasan képzett orvosokból és ápolókból állnak. Az illetékes szakember elmondta, hogy a terepen számos kihívással kell szembenézniük.

– Gyakran előfordul, hogy a páciensek egyedül vannak, nincs mellettük olyan személy, aki segítséget nyújthatna nekik vagy az ápolóknak. Olyan apróságnak tűnő problémákkal kell szembesülnünk, mint a bezárt kapuk vagy nem elzárt házi kedvencek. A leggyakrabban kutyákkal, macskákkal találkozunk, de volt már olyan eset, hogy kígyókat és más egzotikus állatokat találtunk a lakásban. Szerencsére ritkábbak azok az esetek, amikor a páciensek agresszívan viselkednek, de előfordult már, hogy sértegették vagy fenyegették az egészségügyi csapat tagjait. Olyan szélsőséges eset is történt már, hogy bezárták a lakás ajtaját, hogy a házi ápolók csak akkor távozhassanak, ha elvégezték az általuk követelt szolgáltatást – mesélte a doktornő.

Kihívást jelent továbbá az újvidéki forgalom is. Annak érdekében, hogy minél gyorsabban eljussanak a páciensekhez, a háziápoló-csapatok közlekedési balesetek kockázatának is ki vannak téve.

A házi betegápolási részleg mindenféleképpen értékes híd a betegek és az egészségügyi szakemberek között, elősegíti az egészségügyi ellátás minőségének és hozzáférhetőségének javítását. Ami az egészségügyi dolgozók számát illeti ezen a részlegen, kielégítő. Húsz orvos és nyolcvankét ápoló dolgozik a házi ellátásban. Emellett az Újvidéki Egészségház épülete nemrégiben felújításon esett át, ami jelentősen segíti az összes részleg hatékony munkáját, ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy a páciensek a legmegfelelőbb orvosi ellátást kapják.

Nyitókép: Dr. Tatjana Pokuševski