2024. április 18., csütörtök

Tegyünk a lelkünk egészségéért!

Leszokom a dohányzásról, gyakrabban olvasok, rendszeresen járok sportolni... Az év elején hajlamosak vagyunk fogadalmakat tenni arról, mely dolgokon szeretnénk változtatni a következő időszakban. Azt reméljük, hogy amint naptárat váltunk, az összes rossz szokásunkat magunk mögött tudjuk hagyni, így a legtöbben nagy változásokat ígérve vágunk neki az új esztendőnek. A legtöbbször azonban megfeledkezünk a legfontosabbról: a testi és lelki egészségünkről.

Rengeteg energiát fordítunk a külsőnkre, időt és pénzt nem sajnálva fodrászra, bőrápolásra, vásárlásra. Ám a küllem mellé elhanyagolhatatlan tartozék az egészség. Kezdjük hát az új évet a törődéssel! A rendszeres egészségügyi vizsgálatokon kívül legyen a fogadalmaink között az első helyen a lelki egészségünk!

Igazán hasznos lehet, ha új szokásaink kialakítását dátumhoz kötjük, gyakran megtörténhet azonban, hogy ha január elején nem érzékelünk varázsütésszerű változást, gyorsan elcsüggedünk és csalódunk. Mindez azért történhet meg, mert legtöbbször nem készülünk fel kellőképp a változásra, hanem egyből fejest ugrunk fogadalmaink tengerébe. Ilyenkor a legtöbb esetben szinte garantált a kudarc. A változás azonban nem lehetetlen, csak apró lépésekben kell haladni, ha igazán jól szeretnénk csinálni.

Egyszerre csak egy célt tűzzünk ki magunk elé!
Egy régi szokás elhagyása és egy új beépítése a mindennapjainkba nehéz és összetett feladat. Ha egy lépésben akarjuk mindezt véghez vinni, igyekezetünk nagyon hamar önsanyargatásba torkollhat, ennek következtében kimerülünk, megunjuk az egészet és feladjuk a tervünket. Haladjunk hát sorjában! Vessük papírra vagy vázoljunk fel fejben az elérni kívánt célokat! Rangsoroljuk őket, és válasszuk ki azt, ami a számunkra legaktuálisabb, vagy az első lépcsőfokot jelenti a változás útján!

Tervezzünk és közben ne veszítsük el a realitásunkat!
Minden út tervezést, és minden jó terv időt igényel. Ne ugorjunk fejest a lecsóba, bátran toljuk el pár héttel, hónappal terveink megvalósítását, ha úgy érezzük, nem készültünk fel rá igazán, vagy csak később lesz aktuális! Tudatosítsuk magunkban azt is, hogy ez „nem mindent vagy semmit” játék, ne vállaljuk túl magunkat, hiszen az kényszerhez és könnyen csalódáshoz, majd a motiváció elvesztéséhez vezethet!

Kérjünk támogatást!
Sokszor nem is vesszük észre, hogy a családunk és a barátaink mekkora hatással vannak céljaink elérésére. Ahhoz, hogy a tervezett úton maradjunk, elengedhetetlen az ő támogatásuk és megértésük. Ne szégyeljük beavatni őket terveinkbe és kikérni a véleményüket egy-egy megpróbáltatás alkalmával!

Töltsünk minőségi időt szeretteinkkel, és legyünk hálásak!
Lelki egészségünk megőrzéséhez az is elengedhetetlen, hogy kapcsolódjunk másokhoz. Ez jelentheti új kapcsolatok kiépítését, valamint azt is, hogy gyakran találkozunk barátainkkal, családtagjainkkal. A szeretteinkkel töltött minőségi idő egyfajta test-lelki feltöltődés, melyből bármikor tudunk merítkezni, ha szükségünk van rá. A közösséghez tartozás, egy jó ügy melletti kiállás motivál, inspirál és elégedettséggel tölt el. Legyünk figyelmesek! Tudjunk értékelni minden apró figyelmességet, dicséretet, és viszonozzuk mi is a kedves gesztusokat, hiszen ez saját hangulatunkra is pozitív hatással van!

Nevessünk sokat!

Egy dolog biztos: ha boldogok vagyunk, sokkal jobban érezzük magunkata bőrünkben. A nevetés a hangulatjavítás és a feszültségoldás mellett kedvezően befolyásolja az anyagcserét, ellazítja az izmokat, fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású, erősíti az immunrendszert, és enyhíti az álmatlanságot. Emellett a nevetés ragályos, és hatékony eszköze a kapcsolatok fenntartásának, amikor nevetünk, feltöltődünk energiával, ezáltal csökken a túlterheltségérzetünk, és egyszerűen csak jól érezzük magunkat.

Ne feledkezzünk meg magunkról, legyen énidőnk is!

Nem szabad elfelejtenünk, hogy nemcsak a másokkal, hanem a saját magunkkal való kapcsolatot is ápolnunk kell. Éppen ezért szánjunk időt magunkra, legyen olyan időszak a héten, amikor kizárólag magunkkal foglalkozunk és a számunkra fontos dolgokra koncentrálunk! Az énidő alkalmat adhat arra, hogy ellazuljunk, pihenjünk, hobbinknak hódoljunk, vagy kikapcsolódjunk. A feltöltődés legalább olyan fontos, mint a megvalósítás.