2024. július 20., szombat
A KOZMETOLÓGUS TOLLÁBÓL

Regenerálószerek a hajápolásban

A gondos hajápoláshoz elengedhetetlenek a regeneráló készítmények. Mi a feladatuk ezeknek a termékeknek, és milyen mechanizmusok révén képesek hozzájárulni a hajunk egészségéhez?
Mindenekelőtt felhívnám a figyelmet a hajzat és a hajas fejbőr közötti fontos különbségre. A tenzidekben gazdag samponokat a fejbőrre és a hajra is szabad, sőt, kell is használni, addig a regenerátorok döntő többségét, ha az nincs külön a terméken feltüntetve, kizárólag a hajzatra és hajvégekre érdemes felvinni.

Vajon miért?
Egyrészt azért, mert a kondicionáló készítményeket magára a szőrzet felületére fejlesztették ki. Másrészt, ezekben a kozmetikumokban található egyes anyagok képesek elzsírosítani vagy irritálni a fejbőrünket. Ezt a mellékhatást nagyon könnyen kiküszöbölhetjük, ha a kondicionáló krémet megfelelőképpen használjuk.

No de mitől regenerál a regenerátor?
Elsősorban beszéljünk a termékben található nem specifikus anyagokról! Ide sorolhatók például a növényi olajok, vajak, kivonatok, melyek képesek visszaadni az elfakult hajszálak fényét, „mesterséges” faggyúként viselkedve. A megfelelő mennyiségben és minőségben termelődő faggyú egyáltalán nem káros a haj szempontjából, épp ellenkezőleg, igyekeznünk kell hajtisztításkor csak a felesleget eltávolítani, hiszen ez az anyag feltétele a haj és hajas fejbőr megfelelő működésének.

Második kategóriába tartoznak az úgynevezett fehérjealapú kondicionálók. Sok termékben találhatók keratinfragmentumok, kollagén vagy e fehérjék építőköveként szolgáló aminosavak. Az már szakmai kérdés, hogy az elhalt keratinlapocskák közé képesek-e ezek a molekulák beépülni, mindenesetre a kozmetikumfejlesztők azzal az ígérettel kecsegtetnek, hogy ily módon a termékben található aminosavak és fehérjék képesek pótolni azokat, melyeket a hajzat az idő előrehaladtával elveszít.

A következő csoportba tartoznak a szilikonok. Az utóbbi öt-tíz évben egyre több gyártó tünteti fel pozitív marketingstratégia céljából, hogy a terméke szilikonmentes, ezekkel az anyagokkal azonban az égvilágon nincs semmi baj. A szilikonok gyakorlatilag szilícium-polimerek, melyek nagyon stabil molekulák, szinte egyáltalán nem reagálnak a környezetükkel, de tudományosan bizonyított módon, relatív hamar lebomlanak a természetben.

Ha ennyire „maguknak valók”, miért képezik elengedhetetlen részét minden hajkondicionálónak?
A szilikonok szinte mindegyike hálós szerkezetű. Ezek a hálók, illetve nagyon hosszú szálú molekulák, képesek körbefogni a hajszálakat, megtapadni rajtuk egyfajta selymes, könnyed érzetet keltve használatuk után. E kellemes érzés mellett a szilikonok víztaszító hatásúak is, így elősegítve a hajnak a kifésülését is. Ugyanilyen antisztatikus hatással járnak az úgynevezett pozitív töltésű kondicionáló vegyületek is.

Ezek az ionok szintén elengedhetetlen részét képezik egy-egy ilyen termék összetevőlistájának.

Vajon miért? Képzeljünk el egy-egy mágnest! Ismeretes, mindegyik mágnesnek van egy negatív és egy pozitív töltésű fele. Ha az egyik mágnes negatív felét a másik mágnes pozitív felével párosítjuk, akkor azok nagy erővel fogják egymást vonzani. Mi történik viszont, ha a pozitívot a pozitívval vagy a negatívot a negatívval szeretnénk összeilleszteni? Nemhogy ez a vonzó hatás nem alakul ki, ellenkezőleg, a felek taszítani fogják egymást. Hasonló történik ezen anyagok hajra való felvitele után is. Ha minden egyes hajszálat bevonunk pozitív töltésű részecskével, akkor a hajszálak, sztatikus módon, elkezdik egymást taszítani. E hatást kihasználva válik a haj szintúgy könnyebben fésülhetővé, illetve a „kivirágzott” hajvégek is kevésbé fognak tudni tovább roncsolódni.

Tehát miután a hajat megtisztítottuk legalább kétszer egy megfelelő hajsamponnal, felvittük rá a kondicionáló készítményt ügyelve arra, hogy az a fejbőrre lehetőség szerint ne kerüljön, öt-tíz perc várakozás után leöblítettük, majd egy törölköző segítségével, a durva mechanikai hatást elkerülve, felitattuk a hajunkból kicsöpögő felesleges vizet.

Mit tehetünk még a hajunkkal szárítás előtt?
Mindenképp felhívnám a figyelmet arra, hogy hajformázás esetén is mindenképp várjuk meg, míg a haj magától vagy hajszárító segítségével megszárad. Vizes hajat nagyon veszélyes hajsütővassal vagy hajvasalóval kezelni, formázni. Léteznek viszont hővédő termékek, melyeket törölközőszáraz hajra kell felvinni hajszárítás előtt vagy száraz hajra hajformázás előtt, így csökkentve a hősokkhatást. Felmerülhet a kérdés, hogy ezek a termékek megérik-e az árukat? Olyan kozmetikumokról van szó, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak vizet, alkoholt és valamilyen párolgó polimeranyagot. A termék felhelyezése után, ha egyszer átmegyünk hajvasalóval a hajon, akkor erős gőzképződést figyelhetünk meg. Ebben az esetben, gyakorlatilag a termékben lévő víz, könnyen párolgó alkohol és polimeranyag párolog el a hőhatás következtében, mely a hajszálakra vetítve, hőelvonással jár. Hasonló mechanizmusról van szó, mint verejtékezéskor.

A test azért termeli az izzadságot és üríti azt a testfelszínre, hogy annak elpárolgása révén a testünk hőt veszítsen. Ha a hajunk saját nedvességtartalma helyett a hajvédőben található anyagok segítségével csökkenti a hőkárt, akkor az a haj védelmét fogja szolgálni. A probléma csak ott kezdődik, hogy ez a hatás nem végtelen. Amint egyszer elpárolognak az előbb említett kemikáliák, azok többszöri vasalóval való végighúzás, hajformázás vagy hajszárítózás után már nem lesznek képesek hőt elvonni, a hatás megszűnik. E termékek esetében arra kell odafigyelnünk, hogy ne váltsanak ki bennünk hamis biztonságérzetet, mely negatív hatással lehet a hajszálaink egészségére.

A hajápolás utolsó lépéseként, az elmúlt pár évben egyre divatosabbá vált a különböző hajolajok használata. Sok esetben az emberek nem is megformulázott kozmetikumokat választanak, hanem a konyhapolcon megtalálható olíva-, kókusz- vagy ricinusolajat. Azok számára, akiknek nagyon vastag hajszálaik vannak, és akiknek extrém módon száraz és töredezett a hajuk, kiváló megoldást nyújthat például a ricinusolaj. Azon személyek számára viszont, akiknek normális minőségű a hajzatuk, és csak ápolás céljából választanának valamilyen olajat, azoknak az igazi kozmetikumokat ajánlanám. Ezekben a termékekben a vitaminok és más aktív összetevők mellett „szárazolajokat”, úgynevezett mesterséges olajésztereket használnak, melyek ápolni és hidratálni képesek a hajvégeket, mégsem fogják elnehezíteni és elzsírosítani a frizuránkat.

(A cikk csak tájékoztató jellegű és nem helyettesíti a szakmai konzultációt)