2024. április 27., szombat

Egy niši együttes sikere New Yorkban

A jazz zenekar új albuma februárban jelenik meg

A niši Eyot zenekarnak a NewYork-i WNYC rádióban készült felvétele 2023 legjobbjai közé került. A zenekar tavaly áprilisában lépett fel a New York-i New Sounds – Soundcheck kultikus show-ban. Ezt az fellépést most a kilenc legjobb közé választották az előző év során megtartott több mint száz közül.

A műsor tekintélyét leginkább az magyarázza, hogy a korábbi években olyan zenei nevek vendégeskedtek itt, mint Philip Glass, Joshua Redman, Bill Frisell, Yo Yo Ma és még sokan mások.

Az Eyot Nemw York-i fellépésén elhangzott szerzeményekből kettő is szerepelt a februárban megjelenő Quindecennial albumjukon, amely a német Neuklang kiadónál jelenik meg.

A készülő albumról Vojislav Pantić, neves jazzkritikus a kísérőszövegben többek között azt írja, hogy az album az Eyot a világ legsikeresebb szerb jazzegyüttesének tizenöt éves tevékenységét zárja le.

– Rendkívül ritka jubileum ez a jazz világában, ahol az alkotók túlnyomó többsége arra törekszik, hogy új formációkkal, új zenészekkel jelenjen meg. Ennek ismeretében természetesen azonnal felmerül a kérdés: mi inspirálja Dejan Ilijićet, Slađan Milenovićot, Marko Stojiljkovićot és Miloš Vojvodićot, mi készteti őket mégis arra, hogy 15 éven át ugyanolyan lelkesedéssel folytassák közös művészeti vállalkozásukat? Az album megadja a választ  – írja a kritikus.

A zenekar 2022-ben a legjobb szerb dzsesszegyüttesnek járó Godum díj birtokosa lett. Eddig öt albumuk jelent meg, mind külföldi kiadóknál. Rendszeresen fellépnek külföldön, a világ több mint harminc országában játszottak már. Zenéjük olyan friss hangzást képvisel, amely ötvözi a jazz kultúráját, a klasszikus zongora kifinomultságát, a kelet-európai folklór elemeivel.

Nyitókép: Danas/fotó: promo