2024. április 30., kedd

Budapesten és a zaječari Gitárfesztiválon is fellép a Whitesnake

A világhírű angol hard rock zenekar a májusban megjelenő Flesh & Blood című lemezét népszerűsítő turnéja keretében a budapesti fellépését követően nyitja meg a június 27–29. között esedékes nagyszabású rockzenei rendezvényt. A zenekart 1978-ben alapította David Coverdale, a Deep Purple egykori énekese. A zenekar pályafutásának a fénykora a múlt száz nyolcvanas éveinek a végére tehető, miután Coverdale újraszervezte az együttest és a korai évek bluesos hard rockját egy korszerűbb, heavy metalosabb stadion rockhangzásra cserélte fel. A stílusmódosítás érdekében Coverdale olyan amerikai gitárosokkal dolgozott együtt, akik nemcsak megjelenésben, de játékstílusban is megfelelnek a kor követelményeinek, így a 80-as évek második felében John Sykes, Vivian Campbell és Steve Vai is megfordult a zenekarban. Coverdale jellegzetes blues-rock hangjának, erős színpadi jelenlétének és nem utolsósorban a finom erotikával fűszerezett, érzelmes daloknak köszönhetően a Whitesnake az egész világon több millió lemezt adott el pályafutása során. A legnagyobb kereskedelmi sikerüket az 1987 című lemezzel aratták, amelyből világszerte több mint 17 millió darabot adtak el. Az albumról kislemezre lemásolt Here I Go Again és Is This Love szerzemények pedig manapság egyfajta örökzöld hard rock szerzeményeknek számítanak, amelynek klipjeit rendszeresen játszotta az MTV könnyűzenei műholdas televíziós csatorna.

A szerbiai fellépés előtt a világhírű banda David Coverdale (ének), Reb Beach (gitár), Joel Hoekstra (gitár), Michael Devin (basszusgitár), Tommy Aldridge (dobok) és Michele Luppi (billentyűs hangszerek) összetételben június 25-én a budapesti Barba Negra Trackban is fellép.

A zaječari Gitárfesztivál (Gitarijada) egyike a legrégebbi, kezdő zenekarokat népszerűsítő nemzetközi fesztiváloknak. A rendezvénysorozatot a kezdő együttesek népszerűsítése és ösztönzése céljából szervezik meg 1974 óta. A rendezvénysorozatra a belépés az idén is díjmentes lesz, míg a budapesti koncertre a www.livenation.hu internetes oldalon vásárolhatók meg a belépőjegyek.