2024. április 30., kedd

Ünnepelt a zentai zeneiskola

A zentai Stevan Mokranjac Alapfokú Zeneiskola napja alkalmából a So Cookie duó (Sonja Kalajić – hegedű és kasztanyetta és Aleksandra Kurilić – brácsa) hangversenyét hallgathatták mindazok, akik szerda este ellátogattak a zeneiskola B épületében lévő Városi Hangversenyterembe. A két művész a fellépése folyamán G. F. Teleman, J. Haydn, M. Marais, Robert Fuks, Issac Albeniz és Albert Violdo zeneszerzők műveiből nyújtott egy kis ízelítőt. A So Cookie formáció tavalyelőtt alakult meg, és azóta fellépéseivel népszerűsíti a komoly-, illetve tangózenét.

A duett tagjai közül Aleksandra Kurilić a kijevi P. I. Csajkovszkij Állami Konzervatóriumban végezte el brácsán a tanulmányait, majd 2000-től egy éven keresztül tagja volt a portugál Orquestra da Madeira zenekarnak és ezzel párhuzamosan a Maderiai Művészeti Konzervatóriumban is tanított. Jelen pillanatban a Belgrádi Filharmonikusok és Nemanja Radulović Double Sens kamarazenekarának is állandó tagja. Ez utóbbiakkal Európa-szerte koncertezik, és lemezeket is készít a Deutsche Grammophon kiadásában. Zenésztársa, Sonja Kalajić a Belgrádi Művészeti Egyetem hegedű szakát fejezte be és a Sensartika formáció tagjaként idehaza és külföldön is számos koncerten fellép. Több albumot és számtalan hangfelvételt is készített, színésznőként pedig több szerbiai játékfilmben és színházi alkotásban is játszott. A hegedű mellett kasztanyettán és éneklő-fűrészen is kiválóan játszik. Ez utóbbi hangszertudását Rodrigo Gere, neves argentin zenésznél tökéletesítette.

Az iskola napja alkalmából szervezett ünnepségen Lévai Mónika, az intézmény igazgatónője mondott köszöntőt. A rendezvényen jelen volt Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere és Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja is.