2024. április 30., kedd

Mennyire fogadható el a másság?

A Tanyaszínház Belgrádban is vendégszerepel

A Tanyaszínház az LGBTIQ személyek helyzetével foglalkozó magyar és szerb nyelvű előadással indul újabb körútjára hamarosan, így több városban is bemutatkoznak Szerbiában, többek között Belgrádban is.

A Civil Társadalom-fejlesztési Központ és a Tanyaszínház közösen indított el ugyanis egy projektumot, amely az LGBTIQ személyek helyzetével foglalkozik. Lénárd Róbert dramaturg kiemelte, habár a projekt központja a színházi előadás, szeretnék, ha túllépne ezen.

Terék Anna Víg könnyek násza című darabját mutatják be, Puskás Zoltán rendezésében. Az előadás többféleképpen foglalkozik az elfogadással.

– Nem egyszerűen arról van szó, hogy két férfi menyegzőjén ülünk, és látjuk azt a nagymértékű el nem fogadottságot, ami ott történik, sokkal diffúzabb a történet, mert a darab végéig nem tudjuk meg, hogy valójában melyik másság zavarja a családot – emelte ki, hiszen mentális betegség is felmerül, szembe kerülnek a nemzetiségi kérdések is.

Az előadás témájára épít a projekt többi része, és miután Szabadkán, Újvidéken, Magyarkanizsán, Nagybecskereken, Belgrádban, Nišben és Zaječarban bemutatják az előadást, panelbeszélgetések követik azt. Felmérés is készül ezekben a városokban, amely eredményeiből egy tanulmányt állítanak össze.

Puskás Zoltán rendező rámutatott, az előadással, amellyel érzékeny társadalmi témákkal foglalkoznak, nem az volt a céljuk, hogy bárkit is megsértsenek, csupán fel szerettek volna vetni olyan kérdéseket, amelyek gyakran felmerülnek Szerbiában. Azt szerették volna feltárni, hogy a közeg mennyire tudja a szexuális értelemben vett kisebbséget, de az identitásbeli kisebbséget, vagy bármilyen más szempontból vett másságot kitaszítani. Arra akarnak rámutatni, hogy mennyire befogadó a család, maga a társadalom, az ország.

Az előadás magyar nyelven folyik, de szerb nyelvű felirattal tudja majd a szerb nyelvű közönség figyelemmel követni az eladást. A projektum megvalósítását az Európai Unió szerbiai küldöttsége támogatta. Snežana Ilić, a projektben részt vevő Civil Társadalom-fejlesztési Központ vezetője elmondta, az előadás éppen azt hangsúlyozza, hogy mennyire nehéz azoknak a hétköznapokban, akikkel szemben előítéletekkel van a társadalom. Hozzátette, az előadás előtt és utána is kikérik majd a közönség véleményét arról, mit gondolnak a leszbikusokról, melegekről, biszexuálisokról és transzszexuálisokról, de a kisebbségek helyzetéről és jogairól is elbeszélgetnek velük. Mindezzel a jelenlevő előítéletek levetkőzéséhez szeretnének hozzájárulni.