2024. április 30., kedd
BUDAPEST

A színművészeti hallgatók elfoglalták az egyetemet

Vidnyánszy Attila: Végig azt hittem, hogy tudunk együtt dolgozni

Az ATV értesülései szerint mintegy kétszázötvenen táboroztak le a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épületében. A blokád a hétfő esti tüntetés után alakult ki – írja a Magyar Nemzet.

A campus elfoglalása azután történt, hogy az egyetemisták utcabált és tüntetést szerveztek az intézmény elé hétfő estére. A diákok az egyetem modellváltása ellen tiltakoztak. Mint ismert, az SZFE szeptembertől alapítványi fenntartású intézmény lesz, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lett.

A modellváltás során a felek éles kritikával illették egymást, így az egyetem régi vezetése, a kinevezett rektor és a szenátus, valamint a Vidnyánszky által vezetett új kuratórium között nem tudott kibontakozni érdemi párbeszéd. – Végig azt hittem, hogy tudunk együtt dolgozni – ezt mondta az M5 Híradónak Vidnyánszky Attila azután, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége és a szenátus is lemondott szeptember elsejei hatállyal a tisztségéről.

Vidnyánszky Attila úgy vélte, hogy szerinte ehhez főként az intézmény szervezeti és működési szabályzatával (szmsz) kapcsolatos viták vezettek.

– Az egyetem által összeállított szmsz a változatlanságról szól, a bebetonozásáról annak, ami van. Mi egy olyan szmszt raktunk össze és jeleztük, hogy ez fog működni, e mentén fogunk létezni 1-jétől, amely biztosította volna azt és biztosítja, hogy elinduljanak azok a változások, amelyeket szükségesnek tartunk. Ilyen változások például egy új campus létrehozása, valamint az, hogy nemzetközivé váljon az oktatás a színművészeti egyetemen – tette hozzá Vidnyánszky Attila.

Az egyetem vezetői arról beszéltek hétfőn, hogy a párbeszédnélküliség miatt kényszerültek a lemondásra. Vidnyánszky Attila azonban emlékeztetett arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium augusztus 27-re összehívott egy találkozót, amelyen az egyetem részéről nem jelent meg egyetlen képviselő sem.

– Egy nagyon jó alkalom lett volna ahhoz, hogy találkozzunk, megbeszéljük, végiggondoljuk azt, hogy melyek a következő napok, hetek, hónapok teendői. Nem jöttek el. Sem az egyetem vezetése nem jelent meg, sem a diákönkormányzat vezetése – jelentette ki.

A Nemzeti Színház vezérigazgatója hozzátette: a következő napokban döntenek az új vezetőségről, hogy az egyetem a továbbiakban is biztonságosan tudjon működni.