2024. május 20., hétfő

Élethelyzetek fesztiválja

Venczel Valentin: A Synergy beépült az újvidéki hagyományos fesztiválok sorába

Hétfőn kezdődött meg a Nyelvi Kisebbségi Színházak harmadik Nemzetközi Fesztiválja az Újvidéki Színház felújított nagytermében. A Synergy WTF mára már beágyazta magát Újvidék kulturális életébe. A fesztivál az etnikai és a nyelvi kisebbséghez való tartozás, illetve az ebből a létállapotból eredő élethelyzetek és életérzések köré épül. Ugyanakkor ebből a kisebbségi életérzésből kilépve érintenek általános emberi és társadalmi problémákat is, mint például az agresszió, vagy a különböző hatalmi pozíciókkal való visszaélés. A fesztivál megnyitója előtt a Színház a fényképészetben című fotókiállítást tekinthették meg az érdeklődők. A fényképek a színház életét mutatták be. Lencsevégre kerültek az egy-egy előadás, illetve szerep lényegét tükröző jelenetek. A kiállítás után a Kal együttes koncertjét hallgathatta meg a közönség.

A Kal (roma nyelven feketét jelent) egy népszerű szerbiai roma zenekar, zenéjük a balkáni cigányzene és tangó egyvelege, amelyet közel-keleti ritmusokkal, valamint török és jamaicai dallamokkal ötvöznek. Az együttest 2006-ban alapították Valjevóban, azonban a tagok jelenleg Belgrádban élnek. Az együttes, Dragan Ristić frontemberrel az élen, politikailag és társadalmilag is aktív, a romák diszkriminációja ellen szállnak síkra. Venczel Valentin az Újvidéki Színház vezetője, és egyben a fesztivál szervezője elmondta, mivel Újvidék egy fesztiválváros, ezért az, aki új fesztivál létrehozásával próbálkozik, minden tekintetben nagy fába vágja a fejszéjét. Emiatt ő is szorongott, de ma már nagyon büszke, hogy a Synergy belépett az újvidéki hagyományos fesztiválok sorába. Hozzátette, annak ellenére, hogy egy kis fesztiválról van szó, nagy jelentőséggel bír.

– A fellépő színházak két csoportra oszlanak: az egyik csoportot egy európai uniós pályázattal támogatott művészetegyüttesek alkotják. A pályázat keretein belül jött/jön a marosvásárhelyi magyar színház, a budapesti szerb kisebbségi színház, a berlini Multicultural City színház, valamint az olaszországi német színház. Ezek mellett nagy érdeklődéssel várom az iráni török színházat, továbbá a zágrábi roma színházat is. Érkezik egy együttest Szlovéniából, amely együttes ugyan nem kisebbségi nyelven játszik, viszont az a tematika, amelyet nekünk ide elhoz, és színpadilag feldolgoz, az nagyon is érinti a kisebbségi létet. Természetesen az Újvidéki Színház társulata is szerepel a fesztiválon, az Anna Karenina című előadással – jelentette ki Venczel Valentin. Idén a fesztivál tartalma kerekasztal-beszélgetéssel bővült. Minden előadás után a közönség beszélgethet az előadás művészeivel. Témája egyfelől az éppen látott előadás lesz, de érintenek olyan témákat is, amelyek túlmutatnak a konkrét előadáson.