2024. május 2., csütörtök

Négy vajdasági előadás versenyben

Színházaink is meghívást kaptak a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiváljára

Június 21–29. között rendezik meg a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválját, amely a kárpát-medencei magyar társulatok reprezentatív-versenyprogramos találkozója. A fesztiválon rendszeresen szerepelnek a vajdasági színházak is. Idén a Kosztolányi Dezső Színház az Árpád-ház című előadással, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Tartuffe, a Zentai Magyar Kamaraszínház a Handabasa, avagy a fátyol titka című produkcióval lép fel Kisvárdán, az Újvidéki Színház pedig a Történt egyszer Újvidéken előadásával érkezik a seregszemlére. 
A fesztivál versenyelőadásait Elek Tibor irodalomtörténész, Lőkös Ildikó dramaturg, Nagy Katica színművésznő, Pataki András rendező, és Tapasztó Ernő színész-rendező értékeli majd. 
A fesztivál idei díszvendége a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház lesz, amely alapításának 25. évfordulóját ünnepli.
Emellett Farkas Ibolya művésznő is idén ünnepli 85. születésnapját és 65. színészi pályán töltött jubileumát, ezért a Tatár Rózsa által írt Ady és Adél című előadást is műsorra tűzik a művésznő tiszteletére. A produkciót a marosvásárhelyi Spectrum Színház előadásában láthatja majd a közönség.
A fesztivál ideje alatt kerül sor Nagy B. Sándornak Nemes Levente színművésszel, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház egykori igazgatójával készített beszélgetőkönyvének kisvárdai bemutatójára.
A fent említettek mellett a közönség megtekintheti a kassai Thália Színház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház koprodukcióját, Füst Milán Máli néni művének színpadi változatát, a budapesti Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkcióját, a Háztűznéző című előadást, a Parasztoperát, a Tomcsa Sándor Színház feldolgozásában, a Csíki színház Amadeus darabját, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Csónak, avagy előttünk az özönvíz című produkcióját, a Bekecs táncszínház Kit szerettél, Madách?, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió előadásában A mizantrópot, a Ferencvárosi Pinceszínháztól a Három és fél nővér című előadást, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat A kriplit mutatja be, az Udvari Kamaraszínház a Megmaradni című előadását, a Térszínház a Švejket, a Szigligeti Színház a Csárdáskirálynőt, a Komáromi Jókai Színház pedig a Mefisztót. 
A versenyelőadások mellett számos produkcióval kedveskednek a nézőknek, a gyerekekre is gondolva.

Nyitókép: forrás: www.facebook.com/KisvardaiFesztival