2024. április 29., hétfő

Molière-t mindenkinek

A Tartuffe című előadást mutatta be a Népszínház Magyar Társulata

Szombaton volt a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának új bemutatója, a közönség a Molière darabja alapján, Ricz Ármin rendezésében készült Tartuffe című előadást tekinthette meg. A nagy érdeklődésre való tekintettel két reprízt is tartanak, az elsőt ma este, a másodikat pedig holnap.
Az előadás tartalma szerint „Orgon Pernelle teljesen megváltozott. Korábban mindenki úgy ismerte, mint tisztes családapát és ideális honpolgárt, aki fülig lojális királyához, és megpróbál nem belekeveredni semmilyen politikai ügybe. Senki sem vonta kétségbe, hogy oda van lányáért, fiáért és újdonsült feleségéért. Ám egy napon egy karizmatikus, megnyerően magabiztos férfi társaságában érkezik haza a vasárnapi istentiszteletről. Tartuffe rövid időn belül teljesen átformálja gondolkodását és az emberi kapcsolatokról alkotott képét. Bár Orgon meggyőződése, hogy a tiszta és sallangmentes élet felé vezeti őket, jelenlétében a kívülről mintaszerűnek látszó polgári család láthatatlan feszültségei mind inkább elviselhetetlenné nőnek. Úgy tűnik, hogy a családfő észhez térítése csak súlyos áldozatok árán lehetséges, melyek után már semmi sem lesz olyan, mint volt”.
Ezt most azért részletezzük, mert a darabhoz egy érdekes történet kapcsolódik. Molière 1664-ben írta meg ezt a csavaros történetet, az előadás bemutatója után pedig botrány lett belőle. Különösen vallási oldalról érkezett a felzúdulás, így a darabot cenzúrázásra ítélték, Molière pedig alig úszta meg az esetet. Szerencsére most nem ez a helyzet, a Magyar Társulat szombati premierjén a közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a játékot. A Magyar Társulat Tartuffe-ja, amennyire a régi jó Molière-t hozza vissza, annyira új poénokban is gazdag. Fiataloknak, időseknek egyaránt nyújt kikapcsolódást, ugyanakkor elmélkedésre is okot adhat.
A szereplők: Kovács Nemes Andor, Kalmár Zsuzsa, Hajdú Tamás, G. Erdélyi Hermina, Horváth Blanka, Nyári Ákos, Baráth Attila, Budinčević Krisztián és Ralbovszki Csaba. A dramaturg Oláh Tamás, a díszlet és jelmeztervező Salamon Luna, a zeneszerző Pálfi Ervin, a fényterv Boris Butorac munkája, az előadásban látható videót pedig az AmigohVisuals készítette.

Nyitókép: Jelenet a Tartuffe-ből / Lukács Melinda felvétele