2024. április 27., szombat

Az ember és a civilizáció

Koprodukcióban készült új előadását mutatta be a Szabadkai Népszínház

Új előadást készített a Szabadkai Népszínház, Albina Podgradska tollából, Szegény boszniai Mileva 1878-ban a mi civilizációnkban címmel, amelyet Anđelka Nikolić rendezett. A produkció bemutatója csütörtök este volt a Jadran színpadon, ez első repríze pedig a tervek szerint e hó 26-án lesz.
Több téren is különleges előadást láthatott a szabadkai közönség, egy ősbemutatót, amely a markovaci Községi Művelődési Központ, a Szabadkai Népszínház és a Szabadkai Gyermekszínház koprodukciójában készült. Albina Podgradska szlovák származású volt, épp befejezte a tanulmányait – tanítónői pályára lépett – amikor elhunyt, nem sokkal azután, hogy megírta ezt a drámát. Ez lett tehát az egyetlen drámája, egyben az első női szerző által írt dráma szerb nyelven, amelyik fennmaradt és amelyet kiadtak, mindeddig mégsem készült belőle előadás. A darab egy menekült családról szól, anyáról és lányáról, akik a török megszállás alatt levő Boszniából menekülnek az Osztrák–Magyar Monarchia területére, és megpróbálnak boldogulni. A szövegben több nyelv jelenik meg, a szerb mellett a magyar, a roma, a szlovák, a lengyel, akárcsak az előadásban is. A produkció nagyszámú szereplőgárdát sorakoztat fel, a szerb társulat színművészei mellett a magyar társulatét is, valamint nem hivatásos színészeket, és diákszínjátszókat. Az előadás érdekessége az is, hogy megközelítőleg negyvenen játszanak benne. Anđelka Nikolić több ízben dolgozott Szabadkán, rendezett a Kosztolányi Dezső Színházban is, egy olyan rendezőnőről van szó, aki nem riad vissza a nagy kihívásoktól sem, szívesen kísérletezik új színházi formákkal, és azzal is, hogy a színházat úgymond kibillentse a megszokott kereteiből. Több ízben a közönség is része az előadásainak, produkciói beszélgetéseket kezdeményezhetnek, vitákat gerjeszthetnek, mint ahogyan ez is.
Az előadás készítésében részt vett a Roma Edukációs Központ. A produkció létrejöttét a svájci kormány támogatta a Kultúra a demokráciáért projekt keretében, amelyet a Heartefact Alap valósít meg.

Nyitókép: Szembenéztek egymással a szereplők és a nézők / Lukács Melinda felvétele