2024. április 27., szombat

A végső fázisnál tartanak

Stevan Bakićnak, Szabadka polgármesterének nyilatkozata szerint, április 22-én átadják a Szabadkai Népszínház felújított épületét

Az elmúlt években sok szó esett arról, hogy valójában mikor is adják át ténylegesen rendeltetésének a Szabadkai Népszínház felújított épületét. Stevan Bakić, Szabadka polgármestere nemrég azt nyilatkozta az RTV reggeli műsorának, hogy ez a dátum április 22-e lesz – még ebben az évben –, mert úgy tudni, ez áll a szerződésben.
Az épület az építkezés utolsó, 8/2 fázisánál tart, ami magában foglalja a külső és belső munkálatokat egyaránt, illetve a járó- és padlólapok lerakását, a parkettázást, a műkő felhelyezését a falakra, a meszelést, a fémplatformok szerelését a termekben, valamint az esőelvezető csatornák takarítását, a homlokzaton lévő hiányosságok elhárítását, továbbá a külső díszkivilágítás elhelyezését az épület alsó részén és a homlokzaton – emiatt rakták körül állványokkal az épületet.
Az építkezés végső fázisa a színházi tevékenységre vonatkozó részét foglalja magába, azonban a létesítmény rendeltetését ennél szélesebb körűre tervezik, a hangversenyterem ezután fog elkészülni, de ez nem kötődik közvetlenül, illetve nem jelent akadályt a színház működésének.
Mint az rtv.rs honlapján olvasható: a Voice vajdasági kutató-elemző központ visszatekintése és analízise szerint a Szabadkai Népszínház épületét 2007-ben bontották le, felújításának és újraépítésének a dátumát 2012-re tették, az akkor tervezett költség 24 millió euró volt, ez azóta meghaladta a 30 millió eurót.

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele