2024. április 27., szombat

Többnyelvű előadás

Új produkció a Szabadkai Népszínházban

A Szabadkai Népszínházban megkezdődtek Albina Podgradska szövegének, a Szegény boszniai Mileva 1878-ban a mi civilizációnkban előkészületei. Ez az első olyan fennmaradt szerb nyelvű színmű, ami egy női drámaíró tollából született. A darab a háború sújtotta területekről érkező menekültek nehéz beilleszkedését dolgozza fel – gyerekek és nők szemszögéből, a szereplők pedig a szerben kívül magyar, roma és szlovák nyelven beszélnek, ami a színpadon is hallható lesz.

Az előadásban a Szabadkai Népszínház magyar és szerb nyelvű társulata, a Szabadkai Gyermekszínház drámacsoportja, valamint a roma és szlovák közösségek képviselői vesznek részt. A darab rendezője Anđelka Nikolić, aki Radivoje Dinulovićtyal közösen a színpadi díszletet is tervezi. A produkció jelmeztervezője Marko Marosiuk, koreográfusa Isidora Stanišić, dramaturgja Brestyánszki B. Rozi, zeneszerzője ifj. Kucsera Géza, lektorai pedig Saša Latinović, Raffai Telecski Ágnes és Stevan Nikolić.

A darab Markovac falu Kulturális Központja, a Szabadkai Népszínház, a Szabadkai Gyermekszínház és a Roma Oktatási Központ együttműködésével valósul meg.

Az előadás létrejöttét a svájci kormány támogatja a Kultúra a demokráciáért elnevezésű projekt keretében, amelyet a Hartefact Alap valósít meg.

A bemutató tervezett időpontja március 14. a Népszínház Jadran színpadán – áll a Szabadkai Népszínház közleményében.

Nyitókép: Színészek a nézőtéren, fotó: Szabadkai Népszínház