2024. május 9., csütörtök
DESIRÉ FESZTIVÁL, SZABADKA

Marlene Dietrich és a mesterséges intelligencia

Mirjana Karanović Hitler után a német filmdívát formázta meg, aki ellenállt a diktátornak

A szabadkai Desiré fesztivál közönsége a Szarajevói Nemzeti Színház, Haris Pašović rendezésében készült, Marlene Dietrich: A vádirat öt pontja című előadását is megtekinthette, Mirjana Karanovićtyal a címszerepben.

Mirjana Karanović térségünk egyik legismertebb színésznője, és nem csupán számos filmben játszott, hanem sok színházi előadásban is. Többször volt már Szabadkán, 2020-ban a palicsi filmfesztivál Lifka Sándor-díját vette át, és akkor filmeken, beszélgetéseken, kiállításokon keresztül behatóbban megismerkedhettünk eddigi pályájával, azelőtt pedig a belgrádi Bitef Színház, Urbán András rendezésében készült M.I.R.A. című előadásában játszott, amely Mira Trailovićról szólt.

Mirjana Karanović ezúttal ismét színházi színésznőként tért vissza, reflektorfényben láthattuk, élőben a színpadon, ami egy páratlan élmény volt. Az előadásról Haris Pašović rendezővel beszélgettünk, akit arról is kérdeztünk, hogy mi adta az inspirációt:

– Régóta hordozgatom magamban ezt a történetet. Fiatal korom óta foglalkoztat Marlene Dietrich sorsa, mert már akkor olvastam az életéről. Teljesen lenyűgözött, és úgy érzem, hogy más alkotók mellett ő is hatott a művészetemre. A huszadik század egyik legnagyobb filmszínésznőjévé lett, miközben a nehéz háborús időkben sikerült ellenállnia a náci rezsimnek. Megőrizte a becsületét annak ellenére, hogy akkor a gonosz a saját szülőhazájából jött. Ez hatott rám leginkább fiatal koromban. Az igaz művészet szembemegy mindenféle manipulációval, az igazságot mondja ki és úgy szólítja meg az emberek szívét. Mirjana Karanovićtyal tavaly is együtt dolgoztunk, akkor a Szerb Nemzeti Színház Mephisto című produkcióján, amelyben Hitlert játszotta. Érdekes volt a számomra, hogy az egyik előadásomban Hitlert játssza el, a másikban pedig Marlene Dietrichet, aki szembement a diktátorral. A színészek mellett nagyon kreatív háttércsapattal is dolgoztam. Egy újdonsággal is próbálkoztunk, a mesterséges intelligencia segítségével videókat készítettünk, és tulajdonképpen az előadásban látható videók kilencven százaléka így jött létre. Az előadás premierje idén nyáron volt Olaszországban, nemrég Szarajevóban is bemutattuk és játszottuk, ez pedig az első vendégszereplés a térségünkben – tudtuk meg a rendezőtől.

Érdekes belegondolni, hogy tizenöt évvel ezelőtt, tulajdonképpen Haris Pašovićtyal kezdődött el a KDSZ Desiré fesztiválja. A legelső nyitóelőadás az ő rendezésében készült Nora című produkció volt:

– A Desiré az egyetlen fesztivál a régiónkban, amely kitart az innováció mellett, ahol helyet kapnak a merész, a bátor, sőt a provokatív, úgymond rizikós előadások is. Valahol én ezt rögtön tudtam. Egy néző emlékeztetett rá a közösségi oldalakon, hogy már az első Desirén megmondtam, hogy ez a fesztivál valami újat fog hozni, ami a színházat és a művészeteket illeti, és ez így is történt. Számomra elképzelhetetlen, hogy ne létezzen a Desiré, itt Szabadkán. Ez a fesztivál a várost az európai kulturális térképre helyezte. Úgy gondolom, nagyon fontos lenne megadni a lehetőséget, hogy fejlődjön, bővüljön, gazdagodjon. A Desiré fesztiválra nemcsak Szabadkának van szüksége, hanem nekünk, térségbeli művészeknek és a közönségnek is – emelte ki a rendező.

Haris Pašović azonban még ennél is régebben kötődik Szabadkához, tavaly volt például harminc éve annak, hogy a nagy sikerű Übü királyt rendezte a Népszínházban:

– Szabadka nagyon fontos a számomra, különös helyet foglal el a szívemben. Nem mindig könnyű itt lenni, mert felkavarja az érzelmeimet, emlékeket ébreszt bennem azokról az időkről, amikor még felszabadultabban éltünk. Nagyon jó viszont találkozni régi barátokkal és megismerkedni újakkal – mondta Haris Pašović.

 

Nyitókép: Marlene Dietrichet Mirjana Karanović játszotta el, fotó: Molnár Edvárd