2024. május 9., csütörtök

Nem csak előadások lesznek

A Desiré fesztivál idén is bővelkedik kísérőrendezvényekben

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Desiré Central Station nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválja nem csupán izgalmas előadásokra, hanem kísérőrendezvényekre is várja a közönséget.

Ma, azaz szombaton 16 órától filmvetítés lesz a Lifka Sándor Art moziban. Az érdeklődők a Vitić táncol című alkotást tekinthetik meg, amelyet először mutatnak be Szerbiában. Horvát dokumentumfilmről van szó, amely Boris Bakal intermediális művész és a Bacači sjenki nemzetközi művészeti-produkciós szervezet húsz éve tartó küzdelmét mutatja be, melyet egy zágrábi bérház helyreállításáért vívnak, hol a lakóközösséggel együtt, hol pedig velük konfliktusokba is keveredve. A beharangozó szerint ez egy alkotás csavaros happy enddel. A vetítést követően Boris Bakal rendezővel Tolnai Szabolcs fog beszélgetni. A film időtartama másfél óra, a belépés díjtalan. Szintén ma, azaz szombaton délután 16 órától, A jövő tervei címmel nyílik kiállítás a Klara és Rosa Egyesületnek a szabadkai Petőfi Sándor utca 15-ös szám alatt található székházában, az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Kara színpadi műépítészet, technika és tervezés szakának hallgatói munkáiból. Tárlatvezetést vasárnap 16 órától tartanak, a kiállítás pedig a fesztivál többi napjain is megtekinthető.

A Desirén zenés műsorok is lesznek, szombaton 21 órától a KDSZ-ben fellép a csehországi JWQ, illetve a Janousek Wróblewski Quartet. A JWQ először ad koncertet Szerbiában, egy akusztikus kvartettről van szó, amely tagjai a szabad improvizációt ötvözik a komponált jazzel. A koncertre a belépés önkéntes adomány, az ajánlott hozzájárulás 400 dinár.

Vasárnap 19.30-tól a Danilo Kiš Alapítvány helyiségében prezentációt tartanak a Kreatív Európa program kultúra ágához kapcsolódó projektek finanszírozási lehetőségeiről. A programot Bojan Milosavljević és Milica Rašković projektvezetők mutatják be.

A fő műsorban a Desiré közönsége szombaton 19 órától, a Jadran színpadon a szarajevói SARTR színház, Urbán András rendezésében készült Tóték című előadását tekinthetik meg. Vasárnap 19-tól, ugyancsak a Jadran színpadon, pedig a Čačaki Városi Színház és a belgrádi Bitef Színház közös produkcióját, Urbán András szerzői projektumát, a Ki játssza Sonja Savićot? című előadást. Vasárnap még egy előadást láthatunk, 21 órától a KDSZ-ben, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Oxigén című produkcióját tekinthetjük meg.