2024. május 9., csütörtök

Tűkön ülve

A jövő héten pénteken kezdődik a Desiré fesztivál – néhány előadásra maradt még csak jegy

Nem egész egy hét múlva, 17-én pénteken kezdődik a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Desiré Central Station nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválja, és ahogyan arról korábban is írtunk, igazán izgalmasnak ígérkezik. Nem is csoda, hogy rohamosan fogynak a jegyek, még csak néhány előadásra maradt csupán hely, de ez senkit se bátorítson el, a szervezők arra biztatják a nézőket, hogy jelentkezzenek, mert amennyiben valaki lemondja a jegyét, vagy nem tud eljönni, akkor értesítik őket, vagy talán sikerül még több pótszéket betenni a terembe. Ahogyan azt Urbán Andrástól megtudhattuk, nagyon jól haladnak a szervezéssel:

Tóték, a Szarajevói Háborús Színház produkciója a Desirén, fotó: Velija Hasanbegović

Tóték, a Szarajevói Háborús Színház produkciója a Desirén, fotó: Velija Hasanbegović

– Optimisták és feldobottak vagyunk. A közönség érdeklődik, a sajtótájékoztató óta pedig folyamatosan foglalják és viszik a jegyeket – hallottuk a fesztiváligazgatótól, aki kiemelt néhány előadást, amelyekre még van szabad hely, egyik épp az ő rendezésében készült, Örkény István műve alapján készült Tóték, a Szarajevói Háborús Színház, a SARTR produkciója, amely szombaton, 18-án, 19 órakor lesz a Jadran színpadon.

Szerdán, 22-én 19 órakor a Jadran színpadon, a kranji Prešern Színház és a Ptuji Városi Színház, a Jernej Lorenci rendezte Škofja Loka-i passiójáték című előadását tekinthetik meg az érdeklődők és még erre is lehet jegyeket váltani:

– Jernej Lorenci térségünk egyik legkiemelkedőbb, legkeresettebb rendezője, Európa-szerte hívják rendezni, véleményem szerint pedig ez lesz a fesztivál egyik legjobb előadása – hangsúlyozta Urbán András.

Ugyanaznap 21 órakor a KDSZ-ben pedig az Unusual Symptoms, a Theater Bremen és Hód Adrienn koprodukciójában készült Coexist című előadása van műsoron, amelyre még szintén válthatók jegyek:

– Ez egy táncművészeti, mozgásszínházi kuriózum, ebben a műfajban Hód Adriennék az élvonalban járnak, a produkcióik egyediek, kiszélesítették ezt a műfajt – tette hozzá Urbán András.

A fesztivál 23-án, csütörtökön zárul, 19 órakor a Jadran színpadon a Belgrádi Nemzeti Színház Gyerekek című produkciójával, amelyet Milena Marković regénye alapján Irena Popović rendezett és ő a zeneszerzője is. Ez valójában egy kortárs operaelőadás, és nagyon népszerű a régiónkban.

– Ne ijessze meg a nézőket az opera szó, a kortárs opera kifejezés sem. Egy érzelemdús történetről van szó a gyermekségről, a gyermekekről, és rólunk is, a bennünk lévő gyerekről. Ez talán az egyetlen produkció a tavalyi évből, amelyet minden fesztiválon dicséretekkel halmoztak el – tudtuk meg Urbán Andrástól.

 

A felsoroltakon kívül egy-két előadásra még maradt esetleg néhány jegy, érdemes érdeklődni a 024/531-991-es és a 065/543-3203-as telefonszámokon, Sábity Lenkénél. A szervezők arra kérik a nézőket, hogy mielőbb vegyék fel a lefoglalt jegyeket. A jegypénztár hétköznapokon 10 és 13, valamint 18 és 20 óra között tart nyitva, szombaton pedig 10 és 13 közt. A Desirének izgalmas kísérőprogramjai is lesznek, például 18-án, szombaton 21 órakor a KDSZ-ben Jazziré koncert lesz, melynek keretében a csehországi JWQ, illetve a Janousek-Wróblewski Quartet lép fel, erre a belépő önkéntes adomány és nem kell külön helyet foglalni. A műsorokról bővebben a Desiré online elérhetőségein lehet értesülni. A fesztiválnak lesz egy ráadásnapja is, 26-án, vasárnap.

Nyitókép: Škofja Loka-i passiójáték, fotó: Nada Žgang