2024. május 13., hétfő

Ráadásként jönnek a hősök!

November 17-én kezdődik Szabadkán a 15. Desiré Fesztivál, jegyeket mától lehet lefoglalni

Izgalmasnak ígérkezik a szabadkai KDSZ idei Desiré Fesztiválja, újdonságok is lesznek és az időpontban is van némi csavar. A Desiré valójában november 17-étől 23-áig tart azzal, hogy lesz egy ráadásnap is 26-án. A sajtótájékoztatón Urbán András ismertette a műsort.

Ahogyan azt megtudhattuk, végre sikerül elhozni a budapesti Nemzeti Színház, ifj. Vidnyánszki Attila rendezésében készült Woyzek című produkcióját. Ez lesz a nyitóelőadás, amit a közönség 17-én, pénteken 19 órakor láthat a Jadran színpadon. Aznap tartja meg a KDSZ az évad első bemutatóját is, a közönség Urbán András szerzői projektjét, A hallgatás poétikája című előadását tekintheti meg 21.30-kor a KDSZ-ben. Szombaton, 18-án, 19 órakor a Jadran színpadon szintén Urbán András rendezésében láthatjuk a Szarajevói Háborús Színház, a SARTR Tóték című előadását, amely Örkény István műve alapján készült. Ezután 21 órakor a KDSZ-ben Jazziré koncert lesz, melynek keretében a csehországi JWQ, illetve a Janousek-Wróblewski Quartet lép fel. Vasárnap 19 órakor a Jadran színpadon ugyancsak Urbán András szerzői projektjét láthatjuk, a Čačaki Városi Színház és a belgrádi Bitef Színház Ki játssza Sonja Savićot című koprodukcióját. Aznap 21 órakor a KDSZ-ben, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, Ivan Viripajev műve nyomán, Pálffy Tibor rendezésében készült, Oxigén című előadását tekinthetik meg az érdeklődők, amely Urbán András elmondása szerint főleg a fiatalabb nézőknek ajánlott, és olyan színházi formáról van szó, amely inkább a koncertre hasonlít. Hétfőn 20-án, 19 órakor a Jadran színpadon a Szarajevói Nemzeti Színház produkciójában, Haris Pašović szerzői projektje lesz műsoron, Marlene Dietrich: A vádirat öt pontja címmel, amelynek a főszereplője Mirjana Karanović. Ezt követően 21 órai kezdettel a KDSZ-ben, a Szlovén Nemzeti Színház és a ljubljanai Via Negativa, Bojan Jablanovec és Marko Mandić Mandićcirkusz előadását láthatjuk. Kedden, 21-én 19 órakor a KDSZ-ben a Belgrádi Drámai Színház, Milica Radojčić műve nyomán, Ana Janković rendezésében készült Csendben, csendesebben című előadásával várják a nézőket. Szerdán, 22-én 19 órakor a Jadran színpadon, a kranji Prešern Színház és a Ptuji Városi Színház, a Jernej Lorenci rendezte Škofja Loka-i passiójáték című előadását tekinthetik meg az érdeklődők, 21 órai kezdettel a KDSZ-ben pedig az Unusual Symptoms, a Theater Bremen és Hód Adrienn koprodukciójában készült Coexist című előadását, Hód Adrienn koreográfiájával. A fesztivál 23-án, csütörtökön zárul, 19 órakor a Jadran színpadon a Belgrádi Nemzeti Színház Gyerekek című produkciójával, amelyet Milena Marković regénye alapján Irena Popović rendezett és ő a zeneszerzője is. Ez valójában egy kortárs operaelőadás, és nagyon népszerű a régiónkban. A ráadásnapon, 26-án, vasárnap 19 órakor a KDSZ-ben, a maribori Moment és a ljubljanai Glej Színház Hős 4.0 – Business as Usual című előadását láthatjuk, Uroš Kaurin és Vito Weis előadásában. Ez a közkedvelt duó Hős című szerzői projektjének a negyedik része.

Az idén is lesz Desiré akadémia, kicsit más formában. Hód Adrienn az Unusual Symptoms csapatával tart műhelymunkát, amelyre regisztrálni kell, de ingyenes a részvétel. Filmvetítés is lesz, Vitić táncol címmel Boris Bakal filmjét vetítik a Lifka moziban, emellett egy fesztivált követő edukációs programot tartanak, középiskolásoknak és egyetemistáknak, a színházi előadások elemzéséről.

 

Megkezdődött a jegyárusítás

A jegyár a legtöbb előadás esetében 750 dinár, a nyugdíjas és diákjegy 500 dinárba kerül, kivétel a Woyzek és a Marlene Dietrich: A vádirat öt pontja, ezekre a belépőjegy ára 900 dinár, míg a kedvezményes jegy 600 dinár. Online a teljes áron lehet jegyet vásárolni, a kedvezményes jegyeket csak a KDSZ pénztárán. Jegyeket a 024/531-991-es telefonszámon is foglalhatnak az érdeklődők. A pénztár nyitvatartása: hétköznapokon 10-től 13 és 18-tól 20 óráig, szombaton 10-től 13-ig. Online a www.kosztolanyi.org/hu/jegyek oldalon lehet jegyeket váltani. Jegyeket a ticket@desirefestival.eu címen is lehet foglalni, vagy Sábity Lenkénél a 065/543-3203-as telefonszámon.

 

Az utolsó Desiré?

A fesztivál alcíme a Hit Me Baby Final Time, és ahogyan azt Urbán Andrástól megtudhattuk, ez valóban egy allúzió, parafrázis az ismert Breatney Spears-dalra, de többen azt észrevételezték, utalhat arra is, hogy ez az utolsó Desiré Fesztivál:

– Valóban úgy tűnhet, hogy ezzel búcsúzunk, de nem gondoljuk így. Sőt, azt gondolom, hogy a Desiré Fesztivál tovább él majd, és mindig lesznek valamilyen újdonságok. Ez az alcím inkább arra utal, ami a világban történik, erre mondjuk mi azt, hogy valaki üssön már ki végleg bennünket – hallottuk Urbán Andrástól, aki ennek kapcsán a költségvetésre is kitért. A Desiré fő támogatója Szabadka Város. További támogatók: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Tartományi Kulturális és Tájékoztatási Titkárság, Szerbia Kulturális Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Nemzeti Tanács és a Goethe Intézet. Partnerek a Lifka Sándor Art Mozi és az Etnofest.

– Továbbra is Szabadka Város a fő támogatónk, 4,5 millió dinárral, és jelentős támogatónk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is 16 millió forinttal, a többi támogatás egymillió dinár alatt van. Egy színházi fesztivált szervezni és megtartani nagyon költséges, az árak elszabadultak, a színházak nem lettek olcsóbbak azzal, hogy mi kevesebb pénzt kapunk. Sokat kell fizetnünk azért is, hogy a Népszínházban a termet béreljük, ezért nem is tekintjük őket partnereknek. Régebben ez nem így volt, de ez most egy ilyen világ. A szívfájdalmam valójában az is, hogy létrejöttek fesztiválok a régióban, szinte a koncepciónkra építve, később mint mi, és tovább tudtak lépni, fejlődni, meghívni olyan előadásokat, amelyeket mi pénz híján nem tehetünk meg – fejtette ki Urbán András.

Nyitókép: Urbán András a Desiré sajtótájékoztatóján, fotó: Molnár Edvárd