2024. május 9., csütörtök

Egy viharos élet margójára

Ki tudja, látsz-e még? címmel mutatja be pénteken a Karády Katalinról szóló új előadását a szabadkai Népszínház Magyar Társulata – A tervek szerint január elsejétől költözködik a színház az

Ki tudja, látsz-e még? címmel Karády Katalinról készült zenés előadást mutat be pénteken 19.30-kor a szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Ahogyan azt a sajtótájékoztatón Körmöci Petronellától, a Magyar Társulat igazgatójától megtudhattuk, ezzel a bemutatóval tizenegy előadásuk lesz repertoáron ebben az évadban, vagy legalábbis az év végéig.

– Ezekre most azért is várjuk a kedves nézőinket, hiszen ha a sors is úgy akarja, január 1-jétől az új épületbe költözünk és nem tudjuk, hogy melyik előadásainkat adaptálhatjuk az új helyszínhez. Addig is a produkcióinkat igyekszünk minél gyakrabban játszani – emelte ki Körmöci Petronella.

A Ki tudja, látsz-e még? lényegében monodráma, de valójában egy duó, amelyet egy színész és egy zenész felállásban láthatunk, Kalmár Zsuzsával, Karády Katalinként, a zongorista pedig ifj. Kucsera Géza. A produkció szerzője Brestyánszki Boros Rozália, a rendezője Mezei Zoltán.

Ahogyan azt Igor Lerićtől, a szabadkai Népszínház igazgatóhelyettesétől hallhattuk, mindig nagy öröm az, amikor kortárs vajdasági szerző alkotásával dolgozhatnak, Mezei Zoltán legutóbbi rendezése, a Fekete Péter pedig hamarosan az ötvenedik játszásához ér.

Ahogyan az még a sajtótájékoztatón elhangzott, e hó 24-e és 29-e között zajlik majd a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja körüli rendezvénysorozat, amelyen vendégelőadások lesznek Zentáról, Újvidékről, Kupuszináról és Budapestről is, az idei felolvasószínházat pedig a szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Kosztolányi Dezső Színházzal szervezi meg. Bővebb információk a műsorról a Népszínház weboldalán találhatók.

A Ki tudja, látsz-e még? kapcsán Körmöci Petronella Karády Katalin életére is kitért.

– Karády Katalin a harmincas-negyvenes évek egyik legnépszerűbb színésznője, énekesnője volt. Viharos és látszólag ellentmondásos életet élt. A háború idején szerelmi viszonyt folytatott egy magas rangú kormánytisztviselővel, aki titokban az ellenállás tagja volt, és ők ketten több halálra ítélt zsidót mentettek meg. Így lett később Karády a nemzet szimbóluma, de akkor még a hatalom ellehetetlenítette az életét és tevékenységét, ezért Amerikába emigrált és ott is hunyt el. Ez az előadás örök érvényű dolgokat taglal, szól az összetartozásról, hazáról és hontalanságról, a művészetről, a szerelemről, a sikerről és a hatalom erejéről is – hallottuk Körmöci Petronellától.

Mezei Zoltán az előadás színházi premierjéről is szólt:

– Ennek az előadásnak már volt egy bemutatója 2018-ban, akkor független produkcióként, most pedig abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy színpadi térhez is adaptálhatjuk és így tovább él. A színdarabban azt az estet láthatjuk, amikor Karádyban megfogan az elhatározás, hogy nemcsak az országot, hanem Európát is elhagyja. A vívódásainak lehetünk szem- és fültanúi, amikor az utolsó magyarországi fellépésén eljut arra a pontra, hogy nem az előadással foglalkozik, hanem mintegy önvallomásként, az addigi életére és pályájára visszatekintve elmeséli azt, hogy miért dönt úgy, hogy elhagyja az országot. Ily módon ez az előadás az elvándorlásról is szól – mondta Mezei Zoltán.

Kalmár Zsuzsa színművésznő elmondása szerint egy ilyen szerep mindig jutalomjáték a színésznek: – Azért szeretem különösképpen, mert úgy érzem, van benne valami belőlem is. Ez egy zenés előadás, a jól ismert Karády-dalokkal, és ezért is nagyon fontos a zongorista szerepe, aki mintegy tükröt tart Karády elé és végigkíséri a lelki vívódásain. Brestyánszki Boros Rozáliával és Mezei Zoltánnal régóta dolgozunk együtt, sok előadást készítettünk közösen. Brestyánszki Boros Rozália az a szövegíró, akihez először fordulok, ha van egy ötletem, Mezei Zoltánnal pedig már harminc éve házasságban élünk, de azt is mondhatom, hogy a kedvenc rendezőm, hiszen tudja mik a pozitívumaim és negatívumaim, színészként és emberként is – fejtette ki Kalmár Zsuzsa.

Nyitókép: A Ki tudja, látsz-e még? című előadás sajtótájékoztatóján, fotó: Lukács Melinda