2024. április 27., szombat

Képzőművészettel fekszik, és azzal is kel

Boros Györggyel folyt beszélgetés a Szabadkai Kortárs Galériában

Boros György, Szabadka egyik legkiemelkedőbb, legismertebb képzőművésze és tanára, nemrég ünnepelte 90. születésnapját. Tette ezt épp a Raichl-palota felépítésének a 120. évében, így mi sem stílusosabb, minthogy városunk pont eme impozáns épületében, a Szabadkai Kortárs Galériában nyíljon meg alkalmi, születésnapi kiállítása. Ehhez kapcsolódóan folyt vele beszélgetés szerda este, amely során Miroslav Jovančić, a galéria kurátora kérdezte életútjáról. A jó hangulatú, szinte személyes hangvételű est folyamán szó volt vidám és nehéz pillanatokról, sikerekről és kudarcokról, küzdelemről és kitartásról. Egyebek közt megtudhattuk, hogyan kezdett el Boros György képzőművészettel foglalkozni, miért fordult a tanítás felé, hogyan alakította ki a saját stílusát, milyen technikák érdekelték a legjobban és ezeket hogyan sajátította el, mikor kezdte el érdekelni a grafika, és miért keltette fel figyelmét az ex libris, amelyet nagyon eredményesen népszerűsít is. Boros György külön kiemelte azt, hogy milyen sokat jelent a számára a család, a család támogatása:
– Egy bizonyos háttér nélkül nem lehet dolgozni, alkotni. Én a képzőművészettel fekszek és a képzőművészettel kelek. Nagyon szeretem a családomat, mindent megtennék értük, de ha a képzőművészetről van szó, úgy érzem önző vagyok. Annyira kötődök a képzőművészethez, hogy az talán már nem normális – hallottuk Boros Györgytől, aki azt is mondta, hogy nem tervez leállni, sőt, újabb tervei vannak.
– Holnap is tervezek elvégezni valamit, de a hétvégén és a jövő héten is. Természetesen én is szeretek pihenni, lazítani és kikapcsolódni, de a lényeg az, hogy mindig van mit tennem, és még mindig vannak terveim. Nem tudom elképzelni azt, hogy egész nap vízszintesben legyek, semmit se csináljak és semmit se tervezzek. Eddig is szerveztem tárlatokat és most is szervezek egyet. Úgy érzem, hogy tervezés nélkül nem lehet élni. Amikor súlyos egészségügyi gondjaim voltak, akkor megfogadtam, hogy amennyiben az orvosok helyrehoznak, mindent ott folytatok, ahol abbahagytam. Szeretnék is köszönetet mondani mindazoknak, akik támogattak a felépülésben. Ha pedig a Jóisten is úgy akarja, lesz még folytatás, én már készülök a 95. születésnapi kiállításomra. Addigra majd kitalálunk egy más koncepciót – fejtette ki Boros György.
A kiállításon az ex librisek mellett Boros György festészeti ciklusából is látható egy válogatás, azokból az alkotásokból, amelyeket az elmúlt két évben készített, a vajdasági táj, a síkság ihletésével.

Nyitókép: Jóízű beszélgetés a Szabadkai Kortárs Galériában – Miroslav Jovančić és Boros György / Lukács Melinda felvétele