2024. április 27., szombat

Fenntartható bioanyagok kiállítása

Vasárnap megnyitó az újvidéki Šok ZaDruga Galériában

Az újvidéki Természettudományi Kar Biológia és Ökológia Tanszéke biológushallgatóinak lehetőségük volt a bioanyagok kutatására, illetve azoknak a felhasználására a művészet és tudomány területén. Mindez a BIOKOD elnevezésű projekten belül valósult meg.

A kutatás műhelymunkák formájában valósult meg, amiket dr. Milana Rakić mikrobiológus és Újházi Adrienn képzőművész vezetett.

A program  elméleti része alatt a fiatal résztvevők megismerkedhettek a kortárs kreativitás új fogalmaival és irányaival, a kiválasztott mikrobaközösség mikroorganizmusainak biológiájának és ökológiájának alapjaival, valamint azok művészeti alkalmazási lehetőségeivel. A gyakorlati részben  pedig ők maguk is nevelhettek bioanyagokat (gombákat, baktériumokat), amiket tesztelhettek és kísérletezhettek is velük.

A projekt eredményeit pedig a Šok ZaDruga Galériában rendezett kiállításon mutatják be a nagyközönségnek vasárnap, november 5-én.

A látogatók a tanulói munkanaplók egyes részein, a kísérleti munkafolyamat fotódokumentációján és a kitett prototípusokon keresztül mélyedhetnek el az újonnan létrehozott, fenntartható bioanyagok mikro- és makrovilágában. Emellett pedig a vizsgált mikrobiális közeg mikroszkópos vizsgálatával a látogatók megfigyelhetik a baktériumok és élesztőgombák élő sejtjeit is.

A BIOKOD projekt kiinduló gondolata, hogy előadásokon, műhelymunkákon keresztül mentorokkal végzett kreatív kutatások, nyílt beszélgetések és kiállítások segítségével elmélyítse a projekt résztvevőinek elméleti ismereteit és gyakorlati készségeit a bioetikai gyakorlatok, a kortárs művészi kreativitás és tudomány szférájában. A BIOKOD fő célja, hogy informális oktatáson keresztül rámutasson a bioanyagok biztonságos és fenntartható felhasználásának előnyeire, és rávilágítson a környezetünket károsító anyagok helyettesítésére.

A programban résztvevő diákok: Stanislava Stanković, Kristina Vuković, Kristina Kokotović, Milica Rukavina, Jovana Panajotović, Isidora Bolesnikov, Jovana Todorović, Željana Ostojić, Teodora Đaković, Anđela Kovačević, Jelena Vranić, Jelena Mitrović, Marija Rašić, Dušan Adamov és Boris Stankić.

A kiállítást vasárnap 18 órakor nyitják meg az újvidéki Jovan Zmaj utca 22-es szám alatt található Šok ZaDruga Galériában.

Nyitókép: A kiállításra készülve, fotó: a Šok ZaDruga Facebook-oldala