2024. április 27., szombat

Megnyílt a Grendel ’75 kiállítás

A dunaszerdahelyi galériában vajdasági alkotók művei is szerepelnek

A Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület képző- és iparművészeti pályázatot hirdetett meg Grendel Lajos (1948–2018) Kossuth-díjas író, publicista, az MMA rendes tagja, a szlovákiai magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselője születésének 75. évfordulójára emlékezve.

A pályázó művészektől elsősorban a Grendel Lajos regényeiben megjelenő  nemzedéki, nemzetiségi sors- és létproblémákat feldolgozó, a korra jellemző, Közép-Európát átszövő abszurditásokat bemutató témájú alkotásokat, valamint Grendel-portrékat vártak.

A pályázati felhívásra határon túli magyar – felvidéki, vajdasági, erdélyi –, valamint romániai és a diaszpórában élő cseh alkotók is küldtek be pályamunkákat. A pályázati munkák értékelése egyrészt képzőművészeti, másrészt irodalomtörténeti szempontokat figyelembe véve történt meg.

Tiszteletbeli elnök: Tőzsér Árpád Kossuth- és József Attila-díjas költő, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja.

A zsűri összetétele: Tóth László Illyés Gyula- és József Attila-díjas költő, műfordító, az MMA levelező tagja,  dr. habil. Szunyogh László Ferenczy Béni-díjas szobrászművész, Novotny Tihamér művészeti író, szerkesztő, Grendel Ágota, Grendel Lajos özvegye a család képviseletében, Miglinczi Éva művészettörténész, a projekt művészeti menedzsere.

A zsűri döntése nyomán 58 alkotótól 82 mű került bemutatásra. A képzőművészeti anyagot izgalmassá tette a Grendel-portrék sokszínűsége, illetve az, hogy a képzőművészek a grendeli verbalitást miként fordították át a vizualitás nyelvére. A vajdasági alkotók közül Léphaft Pál, Sárkány Balázs és Tarkó János munkája szerepel a kiállításon. Rajtuk kívül még más alkotók munkáit, mint például Büki Zsuzsanna, Holló István, Lukács László vagy Csurák Erzsébet alkotásai is bemutatásra kerülnek.

A határon túli magyar irodalom nagyformátumú, nemzetközileg is elismert írójának tiszteletére összeállított Grendel ’75 – „Az égen szlovákiai magyar nap ragyog” műtárgy-együttes első kiállítására a Magyar Festészet Napjához kapcsolódóan tegnap, a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum galériájában került sor. E kiállításon két díj került átadásra. A neves hazai és külhoni alkotók műveit bemutató projektzáró kiállítás záró eseményét a pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumban, a 2024. évi Magyar Kultúra Napján tartják, s a fődíjat is ezen alkalommal adják át.

Együttműködő partnerek: Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület (H) , Csallóközi Múzeum – Nagyszombati Kerületi Önkormányzat, Szlovákiai Magyar Írók Társasága, Kernstok Károly Művészeti Alapítvány (H)

 

Nyitókép: Sárkány Balázs alkotása