2024. április 27., szombat

Várják a fiatal írókat és költőket

A szenttamási Népkönyvtárban pár hónapja működik a fiatal irodalomkedvelők csoportja

Irodalmi Önképzőkör néven alakítottak csoportot az elmúlt év decemberében Szenttamáson az irodalmat kedvelő, írással foglalkozó fiatalok. Azóta a Népkönyvtárban havi egy-két alkalommal találkoznak, amikor mindenkinek megfelel, elhozzák verseiket, novelláikat, kreatív foglakozásokat tartanak. A csoport létszáma lassan, de folyamatosan bővül. A fiatalok a nagyközönség előtt az elmúlt hétvégén tartott irodalmi délután keretében mutatkoztak be, elmondták célkitűzésüket és felolvasták egy-egy munkájukat. Az egyórás összejövetelen a novellák és versek mellett komoly irodalmi alkotások is elhangzottak, a közönség mindegyiket külön tapssal jutalmazta.
− A csoport azzal a céllal alakult, hogy a helyi fiatalok, akik foglalkoznak írással, tudjanak találkozni, esetleg tanácsot tudjanak kérni. Vannak alkotói munkáink, az összejöveteleinken ezeket bemutatjuk, kreatív írásos módszerekkel szoktunk verseket, novellákat, rövidebb történeteket írni. Az ilyen alkotásokat felolvassuk, ahol arra szükség mutatkozik, picit belejavítunk, elemezzük, véleményezzük, közben pedig pozitívan támogatunk minden irányvonalat, elképzelést, alkotást – magyarázta Blazsanyik Zsaklina, az irodalmi önképzőkör egyik megálmodója.
A kérdésre, hogy a mai rohanó és szupermodern világban a szenttamási fiatalok mennyire hajlanak az irodalmi alkotások felé, beszélgetőtársunk elmondta, minden fiatal a maga módján kreatív és fogékony, csak lehetőséget kell biztosítani a kibontakozásra. Mert a visszafogottság sokszor erősebb, a tágabb környezet pedig sajnos legtöbbször nem tudja befogadni a könyvmolyokat és a költészettel foglalkozó fiatalokat.
− Az elején elsősorban a vers dominált, a tagok nagy része saját versekkel érkezett, ezekről beszélgettünk, a prózai vonalat pedig a kreatív írásos módszerek hozták be, közben született néhány novella is. Később otthon is elkezdtek novellákat írogatni, így ez a két irányvonal maradt: a vers és a novella. Hogy mennyire köti le a mai fiatalokat az irodalom? Lehet, hogy a válasz meglepő, de szerintem nagyon. Főleg azokat, akiknek alapból van egy pici érdeklődésük az irodalom iránt. Tulajdonképpen ez adta az ötletet a csoport megalakítására, ugyanis itt mindenki szabadon formálhatja és elmondhatja saját véleményét egy-egy irodalmi alkotásról, meghallgatjuk a másikat, kialakítunk egy közös álláspontot stb. Mindez szerintem rettentően fontos egy indulásnál, a tehetség kibontakozásnál, mert a fiataloknak nincs igazán lehetőségük pl. egy önreflexív és kritikai gondolat, vagy egy irodalmi, költészeti világszemléleti gondolat megfogalmazására. Talán ez az, ami idevonzza a szenttamási fiatalokat. A jövőben többet foglalkozunk majd a dramatikus műelemzéssel, ahol nem csak szerepműveket, hanem komolyabb alkotásokat is feldolgozunk, beszélgetünk róla, akár mozgásos, akár írásos formában. Fontosnak tartom elmondani azt is, hogy pár hónappal ezelőtt a csoportot egyetemisták és végzős középiskolások számára hirdettük meg, viszont már vannak általános iskolás tagjaink is, akik verseket írnak, szépirodalmat olvasnak, tehát bővülünk – mondta Zsaklina.
Hozzátette, az irodalmi önképzőkörön továbbra is várják a fiatal alkotók jelentkezését, és azokat is szívesen látják, akik nem írnak ugyan, de szeretnek olvasni. Az érdeklődők a Népkönyvtár Facebook-oldalán, vagy Blazsanyik Zsaklinánál jelentkezhetnek.

Nyitókép: Az Irodalmi Önképzőkör első bemutatkozása a szenttamási közönség előtt / Paraczky László felvétele