2024. május 9., csütörtök

Irodalomelméleti barangolások

Bálint Sándor Tengernyi illúzió, mely a vánszorgó létezést élni érdemessé teszi címet viselő  kötete recenziók, esszék, tanulmányok füzére. 

A kiadványról, már kézbe vételkor a külalak is sokat elárul. A fedőlapot Csontváry Kosztka Tivadar Magányos cédrus című művének felhasználásával Buzás Mihály grafikai szerkesztő készítette.

A kisoroszi születésű  szerző –  az irodalomtudományok magisztere, publicista  – tollából a beszédes témákat felütő, A közös sors felelőssége, a Gyerek híján nincs iskola valamint a Lélekharang című kötetek után most, e gyűjteménynek köszönhetően irodalomelméleti barangolásokat tehetünk a (jugoszláviai) magyar irodalom, továbbá a világirodalom területén. 

A Szellemtörténet címet viselő fejezetben olyan művészetelméleti témákat találunk alapvetésként jelölve, mint A szorongás apoteózisa, A szabadság mint száműzetés és magányosság, A mindenség szabadsága és a szenvedés kálváriája.

A könyv második fejezete a magyar irodalom hetvenes években felbukkanó jelenségeit tárgyalja, például Esterházy Péter: Pápai vizeken ne kalózkodj! című novelláskötete vagy Mészöly Miklós: Bunker - Az ablakmosó című drámakötete kapcsán.

A következő, tanulmányokat tartalmazó kötet-részben Déry Tibor  Kedves bópeer…! című regénye a szövegolvasás tükrében vagy Az eseménnyé vált narráció, illetve Füst Milán kisregényei kerülnek Bálint Sándor elemző fókuszába.

Majd pedig a világirodalmat firtató fejezet nagyívű szerzőket felvonultatva, mint Márquez meg Salman Rushdie, olyan témaköröket tárgyal, mint a Mennyiség uralma, A százados esete a hölgyvendégekkel vagy ,,A sátán könyve”.  

A záró, a Jugoszláviai magyar irodalom címet viselő szakasz előhoz irodalomtörténeti szempontból (is) ékes, sokszor lírai gyöngyszemeket. Ezek között találjuk Sinkovits Péter: Drótsövény című, vagy Varga Zoltán: Eláll az eső, továbbá Hallgatás című kötetét.

Mondhatjuk, az első vajdasági magyar magán könyvkiadó alapítója Bálint Sándor, ezúttal is könyveket ,,ad a kezünkbe”, karnyújtásnyira lévő szellemi útravalókat.  

(Tengernyi illúzió, mely a vánszorgó létezést élni érdemessé teszi, Szó-Beszéd Polgárok Egyesülete, Kishegyes/Grafoprodukt, Szabadka, 2022)