2024. május 8., szerda

A zene és a lélek szoros kapcsolata

A Malek Andi Soulistic adott fergeteges koncertet a Szabadkai Zsinagógában, a VM4K szervezésében

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ csütörtöki esti rendezvényét ezúttal a Szabadkai Zsinagógában tartották meg, ahol a Malek Andi Soulistic formáció lépett fel. A koncertre rengetegen voltak kíváncsiak, megközelítőleg ezerötszázan jelentkeztek, minden hely foglalt volt, beleértve a karzatot és a pótszékeket is. Ahogyan azt Lukács Lillától, a VM4K kulturális referensétől hallhattuk, a zenekar szép, lágy, jazzes, helyenként népi hatású zenéjét és Malek Andrea bársonyos hangját sokan szeretik, ezért úgy gondolták, nagy szeretettel fogadja majd a közönség a koncertjüket. Ez be is vált, hiszen amint meghirdették a rendezvényt, az érdeklődők máris elkezdtek jelentkezni, a jegyek gyorsan elkeltek, sőt várólistára is szükség mutatkozott.

A Szabadkai Zsinagógában minden hely megtelt a földszinten és a karzaton, pótszékekre is szükség volt

A Szabadkai Zsinagógában minden hely megtelt a földszinten és a karzaton, pótszékekre is szükség volt

A 2016-ban alakult formáció Malek Andrea, Máté Péter-, Artisjus- és eMeRTon-díjas színésznő, énekesnő, valamint Jáger Bandi jazz-zongorista, zeneszerző, producer együttműködéséből jött létre. A koncerten fellépet Hárs Viktor bőgőn és Lakatos Pecek András is, dobon. Ahogyan azt a Soulistic név sugallja, az együttes számára rendkívül fontos szerepet játszik a zene és a lélek szoros kapcsolata. Szerzeményeikben a jazz, a soul és az R'n'B találkozik a magyar népzenével, melyek ötvözete friss és izgalmas zenei világba kalauzolja a hallgatókat. A formációról, a zenéről Jáger Bandival beszélgettünk:

– Malek Andi még Ausztriában élt, amikor elhívtam egy koncertre. Az is egy zsinagógában volt megtartva, Budapesten. Annyira jól sikerült, hogy úgy gondoltuk, megalakítunk egy formációt. Azóta több lemezt adtunk ki, és a terveink közt szerepel hamarosan még két albumot megjelentetni, egy magyar és egy angol nyelvűt. Szeretünk együtt muzsikálni, a daloknál mindig a szépséget keressük, és azt, hogy miképp egyeztethetjük össze a jazzel. A dalokat többnyire én válogatom ki, Malek Andinak pedig általában nagyon tetszenek. A saját daloknál én szerzem a zenét, Malek Andi pedig a szöveget írja hozzá – tudtuk meg Jáger Banditól.

Kettejük együttműködéséről Malek Andreát is kérdeztük:

– Ezen a pályán az ember sok zenésszel, művésszel találkozik, akikkel jó munkakapcsolatot tud kialakítani, de ez a találkozás tényleg sorsdöntő volt. Úgy éreztem, hogy két út összeért. Az együttműködésünk egyre szerteágazóbb lett. Mindig is nagyon érdekelt a zsidó kultúra, szerettem volna zsidó dalokat énekelni, Jáger Bandi mellett pedig erre lehetőségem nyílt. Szívesen irányítom mindenki figyelmét ezekre a dalokra. Akárcsak a magyar népdalokra is, amelyek mindig is jelen voltak az életemben, még akkor is, ha másmilyen műfajban dolgoztam. Szeretünk szemezgetni a dalokból, Jáger Bandi pedig ezeket magas színvonalon, nagyon finom jazzes módon hangszereli. Szinte egy új műfaj jött így létre, miközben a népdal nem silányul el az átdolgozásokban, inkább kiemelkednek. A repertoárunkból nem maradhatnak ki persze az örökzöld slágerek sem, amelyeket gyerekkorunkban is hallgattunk, és úgy gondolom, kötelességünk továbbadni a gyerekeinknek. Ezek is R'n'B és latino formát kaptak – mondta Malek Andrea, aki zenész családban nőtt fel, a pályája során pedig a Rock Színházban és más színházak színpadán is kiemelkedő szerepekben láthattuk.

A Malek Andi Soulistic (Fotó: VM4K)

A Malek Andi Soulistic (Fotó: VM4K)

– Erre a pályára lépni számomra olyan természetes volt, mint a levegővétel, hiszen zenész családban nőttem fel, én csak ezt az utat láttam. Isten már gyerekkoromban is kegyes volt hozzám. A zene a második anyanyelvem lett, vagy ha úgy nézzük, az első, hiszen egy egészen külön világot nyitott meg a számomra – hallottuk Malek Andreától, aki huzamosabb ideig Ausztriában élt, de visszatért Magyarországra.

– Úgy gondolom, hogy az ember leginkább ahhoz a helyhez kötődik, ahova iskolába járt, mert ott tett szert barátokra, hozzá hasonló érdeklődési körű ismerősökre. Nagyon szerettem Ausztriában is énekelni, de Magyarországon végeztem el a tanulmányaimat, ott lettem ismert, így magyar közegben érzem magamat otthon – mondta Malek Andrea, aki beszélt arról, hogy apjával is fellépett már, a műsorral körbeutazták Magyarországot, de ha meghívják őket, máshova is szívesen elmennek.

Malek Andrea és zenész társai először jöttek Szabadkára:

– Ezelőtt csak képeken láttam ezt a gyönyörű zsinagógát, de élőben még annál is szebb. A városban is tettem egy sétát, valóban lenyűgöző. Rögtön elhatároztam, hogy ide még visszajövök és elhozom a kislányomat is, akkor pedig majd jobban körülnézünk – hallottuk Malek Andreától.