2024. május 9., csütörtök

Mennyire ismerjük egymást?

Megrendezték a vajdasági középiskolások vetélkedőjének regionális selejtezőjét Szabadkán

Tegnap délelőtt tartották meg immár 15. alkalommal a Mennyire ismerjük egymást? elnevezésű kvíz regionális selejtezőjét a különböző tannyelvű középiskolás diákok számára a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. Az esemény a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság szervezésében valósult meg. A vetélkedősorozat a tudás gyarapítását és a vajdasági többnemzetiségű közösséget alkotó népek történelmének és kultúrájának megismerését szeretné serkenteni a középiskolások körében.

Mint Pál Viktor, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi megbízott altitkár mondta, az idén összesen 32 csapat jelentkezett a regionális versenyekre.

– Négy regionális versenyt rendeztünk meg: Zentán, Muzslyán, Ópazován és most Szabadkán. Mindegyik megmérettetésen 8 csapat méri össze tudását. Két ciklusban folyik a verseny: 4–4 csapat mérkőzik meg és mindegyik ciklusban a legjobb két helyezett jut tovább az elődöntőbe, amelyre Újvidéken kerül majd sor. A két elődöntő legjobbjai jutnak be a döntőbe, ahol szintén négy csapat fog versenyezni. A verseny célja, hogy a tanulók megismerjék egymás művészeti alkotásait, történelmét és hagyományait, így mindegyik diák belátást nyerhet más nemzetek történelmébe – hallottuk Pál Viktortól.

A középiskolások izgatottan várták a versenyt (Fotó: Dér Dianna)

A középiskolások izgatottan várták a versenyt (Fotó: Dér Dianna)

A csapatok a zombori Mezőgazdasági-élelmiszeripari Középiskolából, a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskolából, a szabadkai Politechnikai Iskolából, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolából, a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumból, a törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskolából, a Zentai Egészségügyi Középiskolából és a zombori Műszaki Középiskolából érkeztek.

Dr. Pintér Krekity Valéria, az MTTK oktatási dékánhelyettese örömét fejezte ki, hogy házigazdái és részesei lehetnek ennek a projektnek.

– Magunk is azt valljuk: szükséges, hogy a fiatal generáció tagjai ismerjék és tudják Vajdaság történelmét, kultúráját és a különböző etnikai közösségeknek a világát. Vajdaság mindig is többnemzetiségű multikulturális közösség volt, így példamutató a szélesebb régió számára is. A mai rendezvény célja, hogy a fiatalok megismerjék ezt a térséget, valamint a különböző kultúrákat, szokásokat, hagyományokat. Mindazt, ami egy adott identitásnak a világa, az alapja. Ápolnunk és őriznünk kell ezeket az értékeket – emelte ki az intézmény oktatási dékánhelyettese.

A továbbjutók: a szabadkai Politechnikai Iskola, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, a törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola, valamint a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium csapata.