2024. május 12., vasárnap
A DÉL-BÁNÁTI MAGYAR MŰVELŐDÉSI EGYESÜLETEK 33. SZEMLÉJÉNEK MARGÓJÁRA

Öröm, bánat, múlt, jelen, jövő

A székelykevei Szalmaszál Művelődési Egyesületben sokrétű munka folyik

Az idén, június 10-én Torontálvásárhely adott otthont a Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek 33. Szemléjének, amely során nyolc magyar művelődési egyesület tizenkilenc műsorszámmal mutatkozott be. A késő délutáni programot egy fontos tanácskozás előzte meg, amikor is a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek képviselői beszámoltak az elmúlt évben megvalósított programjaikról, valamint további terveikről, esetleg ötleteikről szóltak néhány szót.

Papp Mária, a székelykevei Szalmaszál Művelődési Egyesület elnöke (Vidács Hajnalka felvételei)

Papp Mária, a székelykevei Szalmaszál Művelődési Egyesület elnöke (Vidács Hajnalka felvételei)

A székelykevei Szalmaszál Művelődési Egyesület nevében Papp Mária elnöknő szólalt fel. Kiemelte, hogy egyesületük munkájában nagy hátrányt jelentett a hirtelen elvándorlás.

– Nagyon nehezen találtuk fel magunkat ebben az új helyzetben, ugyanis hozzászoktunk ahhoz, hogy a mi konyhánk mindig tele van, és abból könnyen le tudtunk tenni valamit az asztalra, de az üres asztallal nehezen találtuk fel magunkat – példálózott az elnöknő.

Mária arra is kitért, hogy valamikor, az asszonykórus mellett, több nép- és modern tánccsoporttal és színjátszó csoporttal is büszkélkedtek.

A szalmaszálasok egy része a felvonuláson

A szalmaszálasok egy része a felvonuláson

– Az asszonykórus nem állt le a munkával, folyamatosan helyt állt, képviselte egyesületünket, de a gyermekek esetében nehéz dolgunk volt. A most, Torontálvásárhelyre elhozott műsorunkban harminckét személy vett részt, és ebbe belefoglaltuk minden örömünket, bánatunkat, a múltunkat, a jelenünket és a jövőképünket is. Vers, tánc, ének, mese alkotja az összeállításunk elemeit – sorolta Mária.

Az elnöknő felszólalása végén kitért arra is, hogy tavaly tisztújítást tartottak az elnökségben, és fiatal anyukákat is bevontak a munkába, ami egy új lendületet, erőt hozott az egyesület életébe. Kézműves táborokat, foglalkozásokat is szerveznek immár.

Nyitókép: A szalmaszálasok egy része a felvonuláson