2024. május 20., hétfő

Kincsek a múltból

A Szabadkai Városi Múzeumban holnap leplezik le az első hét műtárgyát

A városnapi rendezvénysorozatból a Szabadkai Városi Múzeum is kiveszi a részét. Tegnap régészeti előadást és műhelymunkát tartottak, Pillantás a múltba címmel tárgyakat mutatnak be, ma leleplezik az első hét tárgyát és ebben a programsorozatban a lapunk is közreműködik, de emellett még számos más újdonsággal is készülnek. Minderről Mihájlovity Anikó igazgatótól értesülhettünk:

– Holnap, szerdán 10 órakor leleplezzük a hét tárgyát. Arról van szó, hogy minden héten kiállítanánk és bemutatnánk egy különleges műtárgyat, és ez a mai az első alkalom. A depóinkban található különböző osztályok tárgyai kerülnek majd bemutatásra, egy-egy leírás kíséretében. Szeretnénk megmutatni, hogy a múzeumban nemcsak festmények és szobrok vannak, hanem mindenféle érdekes tárgy is, egyesek például Vojnich Oszkárhoz, mások pedig Lifka Sándorhoz kötődnek. Tulajdonképpen minden osztályunknak rengeteg tetszetős, izgalmas darabja van, amelyet még nem sikerült bemutatni, a tárlatokon még nem kaptak helyet, egyebek közt kiadványok és plakátok is. Az első tárgy kivételesen tíz napig lesz látható a városnap kedvéért, azután pedig hétfőnként váltunk. Egyelőre azt tervezzük, hogy hetente mutassunk be egy-egy tárgyat. Ezeket a főbejáratunk melletti jobb üvegablaknál állítjuk ki, így az arra járók minden alkalommal megtekinthetik, az ismertetésükhöz külön kis képernyő helyezünk ki, amelyen öt nyelven – magyarul, szerbül, horvátul, bunyevácul és angolul – lehet majd érdekes információkat megtudni, egy másik képernyőn pedig képek jelennek meg. Előfordulhat majd azonban, hogy egy-egy tárgy megtekintése trükkösebb lesz, kisebb kihívás elé helyezi az érdeklődőket. Az épp aktuális tárgyakkal a Magyar Szó hasábjain is megismerkedhetnek majd az olvasók, hogy amennyiben valaki távolabb lakik és megnézné, de nem viszi erre az útja, akkor is láthassa. Szeretnénk kicsit jobban nyitni a külvilág felé, megmutatni, milyen fontos és érdekes tárgyakat őrzünk a múzeumban és ezeket ily módon is megosztani az emberekkel. Ráadásul ez egy úgymond Covid-biztos program, ebbe a járvány nem igazán szólhat bele. Mi is küzdünk, nekünk sem mindegy, hogy a járvány milyen mértékben hat ki a működésünkre. Örülünk annak, hogy a nyár folyamán viszonylag sokan tértek be hozzánk. Többen is lettek volna, de sajnos nem mindenki tudott eljönni. Egyes csoportok azért mondták le, mert nem bírtak átjönni a határon, mások a helyzet miatt jobbnak látták elhalasztani a látogatást. Ezért is tartjuk fontosnak azt, hogy ezáltal is hírt adjunk a tevékenységünkről, hiszen a kollégák sokat dolgoznak, nálunk is megy tovább a munka – fejtette ki Mihájlovity Anikó, aki a további városnapi műsoraikra is felhívta a figyelmet.

Mihájlovity Anikó a múzeumban (Fotó: Lukács Melinda)

Mihájlovity Anikó a múzeumban (Fotó: Lukács Melinda)

– Másodikán, azaz csütörtökön, Mi zümmög itt? címmel, a természettudományi tárlatunkhoz kötődően foglalkozásokat tartunk, 10 órától magyar nyelven, 11-től pedig szerbül. Ezeken a méhekről tudhatnak meg majd többet a tanulók, például milyen hiedelmek kötődnek hozzájuk, mi valós és mi nem velük kapcsolatban, közben pedig az állandó tárlatot is megtekinthetik. Ugyanaznap 18 órakor dr. Rokay Zoltán atyával beszélgetünk Mária Terézia jámborságáról, hiszen idén emlékezünk meg arról, hogy 280 éve magyar királynévá koronázták. Az esten persze szó esik majd Rokay Zoltán könyvéről is. A továbbiakban negyedikén, azaz pénteken 18 órától, a Lányi Ernő IME Muzsikáló udvar című koncertjére kerül sor, amit már sokan várnak, hiszen a tavalyi a járványügyi helyzet miatt elmaradt – mondta Mihájlovity Anikó, aki arról is szólt, hogy a jövőben több állandó tárlatot szeretnének létrehozni.

– Az idei évre terveztük a régészeti osztály állandó tárlata egy részének az elkészítését, jövőre pedig folytatnánk. Ha már a természeti osztálynak van állandó tárlata, fontosnak tartjuk, hogy a régészeti osztályé is elkészüljön, majd pedig folytassuk a sort a további osztályokkal, hogy mindegyiknek meglegyen a saját része, amely által be tudja mutatni Szabadka történetét. Valahogy oly módon, ahogyan korábban a Városházán, amikor ott volt a múzeum. Ezt ugyan az új épületben nehezen tudjuk megvalósítani, de törekszünk rá. Amikor állandó tárlatról beszélünk, pontosabban állandóan, azaz folyamatosan vagy időnként változó tárlatra gondolunk, hiszen manapság nehezen tudjuk elérni azt, hogy egy állandó tárlat mindig érdekes maradjon. Ezért évente vagy kétévente változna valamiben és ily módon mindig tudna valami újat mutatni. Ha például ellátogat hozzánk egy gyerekcsoport, és eljönnek következőleg is, akkor is láthassanak újdonságot. A múzeum egyébként is széleskörű gyűjteménnyel rendelkezik, és évről évre újdonságokkal is igyekszünk bővíteni. Emellett részt veszünk egy határon átívelő IPA-projektumban is, amelynek a címe Historicizmus Bácskában, a fő partnerünk pedig a bajai Türr István Múzeum. A témát több oldalról Ninkov Kovacsev Olga, Ljubica Vuković Dulić és Korhecz Papp Zsuzsanna járják körbe, a dizájnt Lalić Csaba készíti elő, és ez a tárlat huzamosabb ideig lesz látható nálunk. Egy olyan komplex kiállítást láthat majd a közönség a historicizmus témájában, amely szerintem nemcsak vajdasági, hanem egész szerbiai szinten jelentős. A tárlatnak utazó jellege is lesz, így Baján is meg lehet majd tekinteni – mondta Mihájlovity Anikó.