2024. április 30., kedd

Nagy lendülettel a nyárban

A Juhász Zenekar nemrég ért haza magyarországi turnéjáról – A Zördög című előadásban működtek közre

A Juhász Zenekar nemrég tért vissza a tizenhat napos magyarországi turnéjától. A népzenei együttes az Aradi Kamaraszínház a Zördög című előadásával járta az anyaországi településeket. A produkcióban a Juhász Zenekar tagjai mellett a békéscsabai Tabán Táncegyüttes is közreműködött. Móricz Zsigmond három egyfelvonásos művéből összeállított előadásban a többi között Éder Enikő, Harsányi Attila, Katkó Ferenc és Tege Antal színészek játszottak. A Juhász Zenekar idei nyara a turnén kívül is igen mozgalmas, hiszen több fesztiválon, rendezvényen lépnek fel. A részletekről Juhász Gábort, a zenekar vezetőjét kérdeztük.

Mely településekre jutottatok el a magyarországi turné során?

– A Zördögöt 2019-ben mutatták be, és abban az évben már tájoltunk vele Arad megyében a Szórvány Kulturális Karaván keretében. Ez az Aradi Kamaraszínház projektuma volt. Az volt a tervünk, hogy 2020-ban Magyarországra és Vajdaságra is elvisszük ezt az előadást. A járvány miatt sajnos ezt nem tudtuk megvalósítani. Az idén tavasszal az Aradi Kamaraszínház programszervezői felkértek bennünket egy hosszabb turnéra. Nem volt könnyű döntés, hiszen a zenekar minden tagjának családja, gyermekei vannak. Ennek ellenére rábólintottunk, hiszen nemes feladat, hogy olyan településre visszük el az előadást, amelyekre az év folyamán nem jutna el. Magyarországon a Déryné Program támogat ilyen tájolásokat, és a szervezés során sikerült 16 napot összekötni. A Zördög című előadást Magyarország több pontjára is elvittük: Kéksopronyba, Uzsára, Nyárádra, Petőházára, Csökmőre, Biharkeresztesre, Abádszalókra, Jászapátira, Jászfényszaru, Kosdra, Battonyára, Máriapócs, Mátészalkára, Gyöngyöspatára. Nagyobb településekre is eljutottunk, hiszen bemutattuk az előadást az Esztergomi Várszínházban és Gyulai Várszínház Kamaraszínpadán is. A turné során több mint 3000 kilométert tettünk meg a tavaly vásárolt kisbuszunkkal, amelyet a magyar kormány támogatásával sikerült megvásárolnunk. Nagyon jó volt, hogy együtt tudtuk utazni, és befértek a hangszerek, a személyes dolgaink. Minden este volt előadásunk. Volt olyan, amikor egy nap alatt több mint 400 kilométert kellett megtenni. Én voltam a sofőr, tehát nemcsak a zenekart vezettem, hanem a kisbuszt is. Egy nagyon nehéz, viszont szép és tartalmas tizenhat nap áll mögöttünk.

Mit kell tudni a Zördög című előadásról?

– A Zördög című előadást Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház igazgatója rendezte. A koreográfus Farkas Tamás, a békéscsabai Tabán Táncegyüttes vezetője volt. A színészek közül kiemelném Katkó Ferencet, aki sokáig a szabadkai Népszínházban játszott, és jelenleg a Békéscsabai Jókai Színház színművésze. Megemlíteném Tege Antalt, aki szintén a Békéscsabai Jókai Színház társulatának tagja. Az előadásban játszik még Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház Jászai-díjas színésze. Ezenkívül Éder Enikő, a temesvári Csiky Gergely Magyar Állami Színház többszörösen díjazott színésznője is szerepel benne, aki az idén a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján színészi díjat kapott. A Tabán Táncegyüttes egy többszörösen kiváló minősítésben részesült táncegyüttes, amely tagjaihoz közel áll a színházi produkciókban való részvétel. Már többször együttműködtünk velük. Az Aradi Kamaraszínházzal és a Tabán Táncegyüttessel már korábban is volt egy közös produkciónk, hiszen 2015-ben bemutattuk a 13 című táncszínházi előadást, amely az aradi vértanúkról szólt. A Zördög című előadást mindenhol nagy szeretettel fogadták. A közönség nagy szeretettel várt bennünket. Sok helyen pótszékeket kellett behozni, mert csak így tudták megoldani a nézők elhelyezését. Mindenhol vastapsot kaptunk, és megvendégeltek bennünket.

Milyen az idei nyaratok? Hol fogtok zenélni még augusztusban?

– Tavaly a járvány miatt kevesebbet tudtunk zenélni, de az idén több fellépésünk is volt. Ez a turné meghatározta az egész nyarat, és vannak még megkeresések, felkérések, amelyeknek eleget fogunk tenni. Az Ördögkatlan Fesztiválra is meghívást kaptunk. Ezen a hétvégén Észak-Macedóniába utazunk, és ezt követően augusztus 9-e és 13-a között rendezzük meg a Juhász Népzenei Tábort a tóthfalui Nyers István Akadémia helyiségeiben, ötven fő részvételével.

A tavasszal jelent meg a Juhász Zenekar Tudom én már… című gyermekeknek szóló lemeze. Ennek már volt egy vajdasági turnéja, hiszen több településen is bemutattátok. Lesznek még olyan fellépéseitek, ahol ezeket a dalokat adjátok elő a legkisebbeknek?

– Több mint tíz vajdasági településen mutattuk be a Tudom én már… lemezünket. A Malomfesztiválon fogunk ezzel fellépni augusztus 14-én az ottani gyermekprogramokon belül. Meghívást kaptunk még Budapestre, Szegedre, Békéscsabára, és ennek az albumnak az anyagát ott is el fogjuk játszani. Ezt a műsort is programon fogjuk tartani, és Juhász Zenekar 20+1-es koncertműsorát is. Mivel tavaly volt a zenekar fennállásának 20. évfordulója, ezt a programot is tovább fogjuk vinni. Például ezzel fogunk fellépni a Szegedi Ifjúsági Napokon augusztus 29-én. Előtte, augusztus 28-án Zentán fogunk fellépni a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalmon. Még nem tudjuk pontosan, hogyan alakul a járványhelyzet, és azt sem, hogy ősszel fel tudunk-e lépni. Reménykedünk abban, hogy tudunk majd dolgozni, és a zenénken keresztül lelket önteni az emberekbe, jókedvet, vidámságot teremteni a gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt.